Livet i Finland

Städer

Suomalainen tapakulttuuri

Finländska seder

På den här sidan finns allmän information om finländska seder. Du hittar information om den finländska arbetskulturen på Infobankens sida Den finländska arbetskulturen.

Den finländska värdegrunden

Jämlikhet och rättvisa är värden som finländarna skattar högt. I det finländska samhället är alla jämlika och alla ska behandlas rättvist. Kvinnor och män är jämställda. Information om jämlikhet och likabehandling hittar du på Infobankens sida Likabehandling och jämlikhet.

I Finland värdesätts ärlighet. Det är viktigt att hålla fast vid löften och avtal. Oärlighet är den tyngsta lasten för finländare. Arbete och flit skattas också högt.

Punktlighet är viktigt i Finland. När du har ett möte är det viktigt att du kommer i tid. Om du till exempel har bokat tid hos en myndighet eller läkaren är det speciellt viktigt att du är på plats i tid.

I Finland är anspråkslöshet ett viktigt värde. Människor framhäver sig inte i gruppen; de talar inte högljutt och skryter inte. I Finland anses det vara välartat att ta hänsyn till och lyssna på andra.

I Finland är det vanligt att kvinnor arbetar även då de har barn. Mannen och kvinnan delar på ansvaret för barnen och hemmet.

Att hälsa

Att skaka hand är ett vanligt sätt att hälsa på i Finland. I stora städer hälsar man vanligtvis bara på sina bekanta. Nära vänner eller släktingar kan också hälsa på varandra genom att krama om varandra. Kindpussar är dock ovanliga.

I Finland är det viktigt att ta ögonkontakt med den man pratar med. En person som tittar nedåt eller åt sidan kan uppfattas som oärlig.

Samtal och växelverkan

Finländare drar sig lite för att inleda ett samtal med främmande. Därför kan de till en början verka tysta och ovänliga.

Det finländska sättet att tala är rakt och okomplicerat. Finländare säger saker rakt ut och uppriktigt. I Finland förväntar man sig att människorna verkligen menar det de säger. Vad du säger tas på allvar och andra förväntar sig att du står bakom dina ord.

Finländare pratar långsamt och håller långa pauser. Tystnad är inte negativt utan upplevs som något naturligt och tysta stunder behöver inte fyllas med prat. Högljutt prat kan anses vara obekvämt eller hotfullt.

I Finland är det oartigt att avbryta andra när de talar. Finländare väntar vanligtvis att samtalspartnern har sagt sitt innan de själva talar.

I Finland är det inte vanligt att visa sina känslor offentligt. När man talar är det oartigt att höja rösten, speciellt på allmänna platser. Finländare löser konflikter helst genom att lugnt prata om saken.

Den finska matkulturen

Finländare äter relativt typisk europeisk mat som ofta innehåller kött, fisk, potatis, ris eller pasta. Det är vanligt att man äter två varma måltider om dagen, lunch och middag. I Finland dricker också vuxna ofta mjölk till maten.

I Finland dricker man mycket kaffe. Till exempel på fester serveras det nästan alltid kaffe. I möten på arbetsplatsen dricker man ofta kaffe.

Alkoholdrycker är relativt dyra i Finland och köpet av dem begränsas med åldersgränser för unga personer. Att köra bil under alkoholpåverkan är förbjudet enligt lag och det kan ge ett hårt straff.

Att äta på restaurang är ofta dyrt i Finland. Också alkoholdrycker är dyra på restaurang. Man behöver inte lämna dricks, men man kan göra det om man vill tacka för speciellt bra service. I Finland är det vanligt att var och en betalar sin egen mat på restaurangen. Det går dock bra att artigt säga att man gärna betalar för den andra.

linkkiVisitFinland.com:
Den finska matkulturenengelska | ryska | franska | spanska | kinesiska | tyska | japanska | italienska

Bastu

Bastun är en viktig del av den finländska kulturen. Bastun är avsedd för att man ska göra sig ren och koppla av och därför förknippas den med tystnad och lugn. Många finländare badar bastu varje vecka. Man badar bastu med såväl familjemedlemmar och vänner som med affärspartner. Män och kvinnor badar bastu olika tider. Vanligtvis badar man bastu naken.

Som gäst i ett finländskt hem

I Finland ska man alltid på förhand komma överens om besök hos andra, även hos goda vänner. Finländare värdesätter sitt privatliv och sitt eget lugn.

Finländare har inte skor på sig inomhus. Det är artigt att ta av sig skorna när man kommer in i en annan persons hem. När du besöker ett finländskt hem, ta av dig skorna eller fråga om du kan ha dem på.

linkkiThisisfinland.fi:
Information om finländska sederengelska | spanska | kinesiska | tyska | portugisiska