Elämä Suomessa

Kaupungit

Terveys Turussa

Tällä sivulla on tietoa terveyspalveluista Turussa. Muuta tärkeää tietoa aiheesta löydät sivulta Terveys.

Kiireellisissä hätätilanteissa soita hätänumeroon 112. Soita hätänumeroon esimerkiksi vakavissa onnettomuustilanteissa tai jos joku saa sairauskohtauksen. Älä soita hätänumeroon, jos kyseessä ei ole hätätilanne.

Jos välitöntä hengenvaaraa ei ole, hoidetaan kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat ensisijaisesti arkisin klo 8.00-15.30 omilla terveysasemilla.

Jos sinulla on kotikunta Turussa, tai olet valinnut Turun terveyskeskuksen, voit käyttää julkisia terveyspalveluja. Julkisia terveyspalveluja tarjoavat terveysasemat, hammashoitolat ja neuvolat. Turun kaupungin sivuilta löydät terveysasemien yhteystiedot.

Jos sinulla ei ole oikeutta käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja, voit hakea apua yksityiseltä lääkäriasemalta. Yksityisellä lääkäriasemalla sinun täytyy maksaa kaikki kustannukset itse.

Terveyspalvelut Turussa

Turussa toimii kuusi alueellista terveysasemaa ja kaksi lähipalvelupistettä sekä ruotsinkielinen vastaanotto. Pakolaisena Turkuun tulleille terveyspalveluja tarjoaa kuitenkin ensisijaisesti ulkomaalaistoimisto, jossa tehdään maahantulotarkastukset. Se tarjoaa myös terveysasemapalveluita. Turvapaikanhakijat saavat terveyspalvelunsa vastaanottokeskuksesta.

Oma terveysasema määräytyy asuntosi katuosoitteen ja postinumeron mukaan, mutta voit myös valita oman terveysasemasi. Terveysasemilla toimii lääkäreiden, sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien vastaanotot.

Terveysasemat palvelevat arkisin kello 8.00–16.00. Turun kaupungin hyvinvointipalveluiden terveysasemilla on käytössä TeleQ -puhelinjärjestelmä, joka vastaa puheluihin arkisin klo 8.00–15.30.

Oma terveysasema on ensisijainen hoitopaikka kaikissa sairastumistapauksissa arkipäivisin ma-pe klo 8.00–16.00. Hoidon tarve ja kiireellisyys arvioidaan, kun otat yhteyttä terveysasemallesi. Kiireellisissä tapauksissa hoito annetaan samana päivänä.

Muina aikoina kiireellistä hoitoa tarvitsevia palvelee Turun alueen yhteispäivystys osoitteessa:

Savitehtaankatu 1 (Tyksin T-sairaala)
20520 Turku

Keskitetyn puhelinneuvonnan puhelinnumero: (02) 313 8800

Turun kaupunginsairaala tarjoaa turkulaisille erikoissairaanhoitoa monilta erikoisaloilta. Hoitoon pääsee pääsääntöisesti joko lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteellä.

Laboratoriotutkimusten ajanvarauksen voit tehdä sähköisesti tai puhelimitse

Puh. (02) 313 6321
Ma-pe klo 7.00-15.00

Tutkimuksiin on aina varattava aika. Aika varataan usein lääkärin vastaanotolta, poliklinikalta tai osastolta samalla kun lähete laaditaan. Voit varata, siirtää ja peruuttaa aikojasi myös sähköisen ajanvarauspalvelun kautta.

Turun hyvinvointitoimialan opiskeluterveydenhuolto tarjoaa terveydenhuollon palveluita Turun kaupungissa sijaitsevien toisen asteen ammatillisten oppilaitoksien ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille kotipaikkakunnasta riippumatta. Palvelut on tarkoitettu opintotukeen oikeutetuissa koulutuksissa opiskeleville.

Yliopistojen ja tiedekorkeakoulujen opiskeluterveydenhuolto tapahtuu YTHS:n kautta.

Yksityiset terveyspalvelut

Jos sinulla ei ole oikeutta käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja Turussa, voit hakea apua yksityiseltä lääkäriasemalta. Yksityisellä lääkäriasemalla sinun täytyy maksaa kaikki kustannukset itse.

Turussa on useita yksityisiä lääkäriasemia. Voit etsiä yksityisiä lääkäreitä internetin hakukoneilla tai etsilääkäri.fi-palvelusta.

Lue lisää: Terveyspalvelut Suomessa

linkkiTurun kaupunki:
Terveysasemien palvelutsuomi | ruotsi | englanti

linkkiTykslab:
Laboratorion ajanvaraus ja näytteenottopisteetsuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Ajanvaraus puhelimitsesuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
eTerveyspalvelutsuomi | ruotsi

linkkiTurun kaupunki:
Turun kaupunginsairaalasuomi

linkkiTurun kaupunki:
Opiskelijaterveydenhuoltosuomi | ruotsi | englanti

linkkiYlioppilaiden terveydenhoitosäätiö:
YTHS Turkusuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Terveyspalvelut ulkomaalaistoimistossasuomi | ruotsi | englanti

linkkiSuomen lääkäriliitto:
Etsi lääkärisuomi

Päivystys

Päivystyspotilaat hoidetaan arkisin klo 8.00-15.30 oman katuosoitteen mukaisesti omilla terveysasemilla, muuna aikana Turun alueen yhteispäivystyksessä Tyksin T-sairaalassa.

Iltaisin ja viikonloppuisin terveysasemat ovat kiinni. Silloin äkilliset sairaudet ja tapaturmat hoidetaan päivystyksessä. Päivystyksen keskitetty puhelinneuvonta:

puh. (02) 313 8800

Voit soittaa puhelinneuvontaan ympäri vuorokauden. Palvelusta sinut ohjataan lähimpään päivystykseen, jos se on tarpeen.

Raskauteen liittyvissä kiireellisissä ongelmissa ja hätätilanteissa ota yhteys Tyksin synnytysosastoon.

linkkiTurun kaupunki:
Terveysasemien päivystyssuomi | ruotsi

linkkiTYKS:
Synnytysosastosuomi | ruotsi | englanti

Lapsen terveys

Alle kouluikäisten lasten terveydenhoidossa auttavat neuvolan terveydenhoitaja ja lääkäri. Heiltä voit kysyä neuvoa ja saada tukea vanhemmuuteen ja lapsen kasvatukseen. Neuvolassa seurataan lapsen terveyttä ja kasvua. Neuvolan palvelut ovat perheille maksuttomia. Lastenneuvoloiden terveydenhoitajien yhteystiedot löytyvät Turun kaupungin sivuilta.

Kun lapsi sairastuu, ota yhteyttä omalle terveysasemalle, jos se on tarpeen. Soita terveysasemalle heti aamulla, kun se aukeaa. Terveysasemat ovat auki ma–pe klo 8.00–16.00. Terveysasemien yhteystiedot löytyvät Turun kaupungin sivuilta.

Lasten ja nuorten poliklinikka

Lapsen sairastuessa ota yhteys omaan terveysasemaasi tai yksityiseen lääkäriasemaan, missä lääkäri arvioi tilanteen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen jatkohoitoon, esim. Lasten ja nuorten poliklinikalle. Lasten ja nuorten poliklinikka toimii alle 20 -vuotiaiden turkulaisten erikoislääkäritasoista hoitoa tarvitsevien potilaiden tutkimus- ja hoitopaikkana.

Yhteystiedot:

Itäinen Pitkäkatu 30
20100 Turku
Puh. (02) 266 1157
Ajanvaraus ma-pe 8.30-11.00 ja 12.00-14.00

Koulujen terveydenhuolto tarjoaa terveydenhoitoa peruskoulussa ja lukiossa opiskeleville koululaisille.

Turussa on monia yksityisiä lääkäriasemia, jotka hoitavat myös lapsia. Voit etsiä yksityisiä lääkäripalveluja internetin hakukoneilla tai osoitteessa etsilaakari.fi.

Lue lisää: Lapsen terveys

linkkiTurun kaupunki:
Lastenneuvolapalvelutsuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Terveysasemien palvelutsuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Lasten ja nuorten poliklinikkasuomi | ruotsi

linkkiSuomen lääkäriliitto:
Etsi lääkärisuomi

Ikäihmisen terveys

Ikäihmiset voivat käyttää terveysasemien palveluja. Turun kaupungin hyvinvointineuvonnasta voit kysyä, millaista apua voit saada eri tilanteissa.

Voit hakea kunnallisia vanhusten palveluja, jos sinulla on kotikunta Turussa.

Lue lisää: Ikäihmisen terveys

linkkiTurun kaupunki:
Ikäihmisten palvelutori Poijusuomi | ruotsi

Kun hoidat omaista kotona

Jos hoidat kotona vanhaa, sairasta tai vammaista omaistasi, jotta hän pystyisi asumaan kotona, sinulla voi olla oikeus omaishoidon tukeen. Aluksi tarvitset lääkärinlausunnon.

Jos omainen on alle 65 -vuotias, tukea voi hakea vammaisten sosiaalityön toimipisteestä. Yhteystiedot löydät Turun kaupungin sivuilta.

Jos omainen on yli 65 -vuotias, tukea voi hakea vanhuspalveluiden sosiaalityön yksiköstä. Yhteystiedot löydät Turun kaupungin sivuilta.

Hae tukea lomakkeella, jonka löydät Turun kaupungin sivuilta.

Lue lisää: Kun hoidat omaista kotona

linkkiTurun kaupunki:
Erityiset palvelut vammaisillesuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Vanhuspalvelujen sosiaalityösuomi

linkkiTurun kaupunki:
Omaishoidon tukisuomi | ruotsi

Hammashoito

Suun terveydenhuolto huolehtii turkulaisten suun terveydenhuollosta, erikoishammashuollosta sekä kiireellisestä ensiavusta. Voit käyttää kunnallisia hammaslääkäripalveluja, jos sinulla on kotikunta Turussa.

Suun terveydenhuollon puhelinpalvelun yhteystiedot:

Puh. (02) 266 0644, neuvonta puh. 02 266 2400
Ma-Pe klo 8.00- 15.30

Voit asioida suun terveydenhuollon ajanvarauksessa puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköisen asiointipalvelun kautta.

Puhelinpalvelussa on ruuhkaa etenkin aamuisin ja maanantaisin. Puhelu ohjautuu puhelinpalvelujärjestelmään ja soittaessasi voit valita, jäätkö linjalle odottamaan vai soitetaanko sinulle takaisin. Järjestelmä ilmoittaa jonottajien lukumäärän. Takaisinsoitto tulee tuntemattomasta numerosta. Muina aikoina voi vastaajaan jättää viestin hammashoitoajan peruutuksesta. Voit myös tiedustella suun terveydenhuollon ajanvarauksesta tietoja omasta ajanvarauksesta ja hoitoaikojen peruutuksista.

Sähköisen asiointipalvelun kautta pystyt myös tarkistamaan, muuttamaan ja perumaan varatun ajan.

Tekstiviestipalvelun kautta asioidessasi lähetä henkilötunnuksesi ja asiasi (esimerkiksi ajan tarkastaminen, peruminen tai siirto) viestinä numeroon 040 662 0576. Saat vastauksen puhelimeesi myöhemmin.

Jos tarvitset hammaslääkärin hoitoa kiireellisesti ja on arkipäivä, ota yhteyttä suun terveydenhuollon ajanvaraukseen heti aamulla klo 8.00.

Suun terveydenhuollon päivystykseen tulee aina varata aika puhelimitse.
 Särkyajat ovat kyseiselle päivälle annettavia aikoja.

Suun terveydenhuollon päivystysvastaanoton yhteystiedot:

Savitehtaankatu 1, Turku (Tyksin T-sairaala)

Muina aikoina ota yhteys Turun alueen yhteispäivystykseen hoito-ohjeiden saamiseksi:

Puh. (02) 313 8800

Turussa on myös paljon yksityisiä hammaslääkäreitä. Yksityiselle hammaslääkärille voit mennä, vaikka sinulla ei olisi oikeutta julkisen terveydenhuollon palveluihin. Voit hakea tietoa yksityisistä hammaslääkäreistä internetin hakukoneilla tai etsihammaslaakari.fi -palvelusta.

Alle kouluikäisten lasten hampaiden hoidosta saat tietoa lastenneuvolasta. Kouluikäisten lasten hammashoito on järjestetty koulun kautta.

Lue lisää: Hammashoito

linkkiTurun kaupunki:
Suun ja hampaiden hoitosuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Suun terveydenhuollon päivystyssuomi | ruotsi | englanti

linkkiSuomen hammaslääkäriliitto:
Etsi hammaslääkärisuomi

Mielenterveys

Turussa oma terveysasema on aina ensisijainen mielenterveysongelmien hoitopaikka. Terveysasemien vastuulla on huolehtia mielenterveysongelmien ennaltaehkäisystä, tunnistaa oireita sekä hoitaa tavallisimmat ja lievät psykiatriset sairaudet kuten masennus, paniikkihäiriö ja elämän kriisit. Mielenterveyspalveluita annetaan lisäksi mm. neuvoloissa, kouluterveydenhuollossa, sosiaalityön palveluissa ja vanhusten kotihoidossa.

Vakavimmista mielenterveysongelmista lisätietoa saa Turun kaupungin nettisivuilta.

Lue lisää: Mielenterveys

linkkiTurun kaupunki:
Mielenterveyspalvelut Turussasuomi | ruotsi

Seksuaaliterveys

Terveysaseman yleislääkäriltä voit varata ajan gynekologiseen tai urologiseen tutkimukseen. Voit myös varata ajan lääkärille, jos tarvitset ehkäisyä varten reseptin tai harkitset aborttia.

Ehkäisyneuvola palvelee ehkäisyasioissa alle 25 -vuotiaita turkulaisia. Lääkärin, terveydenhoitajan tai sosiaalityöntekijän lähetteellä voivat tulla myös yli 25 -vuotiaat asiakkaat, joilla on esim. ehkäisyongelmia. Myös kaiken ikäiset raskauden keskeytystä hakevat ovat ehkäisyneuvolan asiakkaita. Ehkäisyneuvola sijaitsee Mäntymäessä pääterveysasemalla.

Jos epäilet, että sinulla on sukupuolitauti, mutta sinulla ei ole oireita, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi.

Lue lisää: Seksuaaliterveys

linkkiTurun kaupunki:
Terveysasemien palvelutsuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Ehkäisyneuvolasuomi

Kun odotat lasta

Äitiysneuvolassa seurataan äidin, vauvan ja koko perheen vointia raskauden aikana. Ota yhteyttä oman alueesi neuvolaan heti, kun huomaat että odotat lasta.

Turun äitiysneuvolat palvelevat turkulaisia odottavia perheitä. Palvelut ovat maksuttomia.

Äitiysneuvolassa huolehditaan tulevan lapsen ja odottavan perheen terveydestä ja hyvinvoinnista.

Äitiysneuvolan sijainti määräytyy katuosoitteen ja postinumeron mukaan. Tavoitat terveydenhoitajan arkisin asioimis- ja puhelinaikana klo 12.00-13.00.

Raskauteen liittyvissä kiireellisissä ongelmissa ja hätätilanteissa ota yhteys Tyksin synnytysosastoon.

Lue lisää: Kun odotat lasta

linkkiTurun kaupunki:
Neuvolapalvelutsuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Raskausaika ja synnytyssuomi | ruotsi | englanti

linkkiTYKS:
Synnytysosastosuomi | ruotsi | englanti

Synnytys

Turun seudulla synnytykset hoidetaan Tyksissä. Lisää tietoa synnytyksestä ja perhevalmennuksista löydät kaupungin sivuilta.

Lue lisää: Synnytys

linkkiTYKS:
Synnytysosastosuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Raskausaika ja synnytyssuomi | ruotsi | englanti

Lääkkeet

Voit ostaa lääkkeitä apteekeista. Voit itse valita, missä apteekissa asioit.

Turussa reseptilääkkeitä varten tarvitaan e-resepti.

Lue lisää: Lääkkeet

linkkiSuomen Apteekkariliitto:
Apteekkien yhteystiedotsuomi

linkkiTurun kaupunki:
eReseptisuomi | ruotsi | englanti

Tukea sairauden aikana

Jos kuulut suomalaisen sairausvakuutuksen piiriin, voit hakea omavastuuajan jälkeen Kelalta sairauspäivärahaa.

Lue lisää: Tukea sairauden aikana

linkkiKela:
Sairauspäivärahan määräsuomi | ruotsi | englanti

Potilaan oikeudet

Jos koet, että sinua on kohdeltu väärin terveyspalveluissa, selvitä asiaa ensin omassa hoitopaikassasi. Jos asia ei selviä, ota yhteyttä hoitopaikan ylilääkäriin tai ylihoitajaan. Sen jälkeen voit ottaa yhteyttä potilasasiamieheen, jos se on tarpeen.

Lue lisää: Potilaan oikeudet

linkkiTurun kaupunki:
Potilasasiamiessuomi | ruotsi

Vanhus- ja vammaispalvelut

Vammaisille ja kehitysvammaisille annetaan apuvälineitä ja palveluja, jotta he voivat toimia mahdollisimman itsenäisesti.

Vammaispalvelutoimiston yhteystiedot:

Aninkaistenkatu 1 D
20100 Turku
(02) 330 000 (puhelinvaihde)
Avoinna ma - pe 9.00 - 14.00
Ajanvaraus- ja puhelinaika sosiaalityöntekijöille 9.00-10.00

Aikuisten erityisneuvola Paletin palvelut on tarkoitettu nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille. Paletissa asiakkaalle tehdään psykologiset ja sosiaaliset selvitykset sekä perusterveydentilan tarkistus.

Paletin yhteystiedot:

Luolavuorentie 2
20700 Turku
Puh. (02) 2626153
Ma-Pe klo 9.00-14.00

Lue lisää: Vammaiset

linkkiTurun kaupunki:
Erityiset palvelut vammaisillesuomi | ruotsi | englanti

linkkiTurun kaupunki:
Palettisuomi | ruotsi

Vammainen lapsi

Kehitysvammaisten asioissa voit kysyä neuvoa vammaisneuvolasta. Jos haluat neuvolan asiakkaaksi, ota yhteyttä oman alueesi kehitysvammahuollon sosiaalityöntekijään.

Kehitysvammaiset lapset ja nuoret, jotka asuvat kotona, voivat päästä lyhyeksi aikaa hoitoon ryhmäkotiin, laitokseen tai perhehoitoon. Kysy lisää sosiaalityöntekijältä.

Kehitysvammainen lapsi voi saada päivähoitoa, jos se auttaa lasta kuntoutumaan. Lääkäri arvioi, auttaako päivähoito lapsen kuntoutumista. Päivähoito kuntoutuksellisista syistä on maksutonta. Kysy lisää vammaisneuvolasta tai sosiaalityöntekijältä.

Turussa on erityiskouluja niille lapsille, jotka tarvitsevat erityistä tukea esimerkiksi vamman tai sairauden vuoksi. Lapsen tilanne arvioidaan ja tehdään päätös erityisestä tuesta. Sen jälkeen lapselle tehdään oma suunnitelma siitä, miten hänen opetuksensa järjestetään. Lisää tietoa saat Turun kaupungin sivuilta.

Lue lisää: Vammainen lapsi

linkkiTurun kaupunki:
Vammaispalveluiden yhteystiedotsuomi | ruotsi