Elämä Suomessa

Kaupungit

Opiskelija

Suomeen opiskelemaan

Vaihto-opiskelijat

Voit tulla Suomeen vaihto-opiskelijaksi. Opiskelet Suomessa yleensä puoli vuotta tai vuoden. Voit lähteä vaihtoon eri ohjelmien kautta. Esimerkiksi Erasmus, Nordplus, FIRST ja Fulbright tarjoavat vaihtopaikkoja. Voit myös lähteä itsenäisesti vaihtoon.

Jos haluat vaihto-opiskelijaksi Suomeen, ota yhteyttä oman oppilaitoksesi kansainväliseen yksikköön tai esimerkiksi opintotoimistoon.

Muistilista uudelle opiskelijalle

Varmista, että sinulla on kaikki nämä, kun tulet opiskelemaan Suomeen:

  • oleskelulupa
  • vakuutus
  • rahaa
  • opiskelupaikka
  • asunto

Hakeminen tutkinto-opiskelijaksi

Infopankin sivulta Koulutukseen hakeminen löydät tietoa siitä, miten voit hakea tutkinto-opiskelijaksi suomalaiseen lukioon, ammattikouluun tai korkeakouluun.

Infopankin sivulta Ammattikorkeakoulut löydät tietoa opiskelusta ammattikorkeakoulussa. Infopankin sivulta Yliopistot löydät tietoa opiskelusta yliopistossa.

linkkiHelsingin kaupunki:
Welcome Guideenglanti

linkkiStudy in Finland:
Tietoa ulkomaalaisille opiskelijoilleenglanti

Opiskelijan oleskelulupa

Jos olet jonkin Pohjoismaan, EU-maan, ETA-maan tai Sveitsin kansalainen ja tulet Suomeen opiskelemaan, et tarvitse oleskelulupaa.

Jos olet jonkun muun maan kansalainen, tarvitset opiskelijan oleskeluluvan.

Jos opiskelusi Suomessa kestää enintään kolme kuukautta, et tarvitse sitä varten oleskelulupaa. Saatat kuitenkin tarvita viisumia.

Jos opiskelet ulkomailla, ja haluat tulla työharjoitteluun Suomeen, sinun täytyy hakea oleskelulupaa työharjoittelun perusteella.

Lue lisää Infopankin sivulta Muutto Suomeen.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Tietoa opiskelijan oleskeluluvastasuomi | ruotsi | englanti

Jatko-oleskelulupa

Opiskelijan oleskelulupa on aina määräaikainen. Saat luvan niin pitkäksi aikaa kun opintosi kestävät. Jos opintosi kuitenkin kestävät yli vuoden, saat oleskeluluvan yleensä vuodeksi kerrallaan.

Saat jatkoluvan, jos syyt, joiden perusteella sait edellisen luvan edelleen olemassa. Sinun täytyy edelleen olla kirjoilla oppilaitoksessa, opiskella päätoimisesti ja suorittaa riittävästi opintoja. Jos olet suorittanut vain vähän opintoja, on mahdollista, että et saa jatkolupaa.

Lisätietoa jatkoluvan hakemisesta löydät Infopankin sivulta Jatko-oleskelulupa.

Kun opinnot päättyvät

Jos olet suorittanut tutkintosi Suomessa, voit saada tilapäisen oleskeluluvan työnhakua varten. Tämä lupa voidaan myöntää vain jatkolupana opiskelijan oleskeluluvalle. Sinun pitää hakea lupaa ennen kun opiskelijan oleskelulupasi päättyy. Oleskeluluvan työnhakua varten voi saada enintään yhdeksi vuodeksi.

Jos saat työpaikan, voit aloittaa työnteon heti. Sinun pitää kuitenkin hakea uutta oleskelulupaa työn perusteella ennen kun työnhakua varten myönnetty oleskelulupasi päättyy.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Oleskeluluvan jatkaminensuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Oleskelulupa työnhakua vartensuomi | ruotsi | englanti

Opiskelu Suomessa

Opiskelu tutkintoa varten on Suomessa yleensä maksutonta opiskelijalle. Vain jotkut maisteriohjelmat ovat maksullisia. Myös esimerkiksi kielikurssit ovat maksullisia.

Jos et ole EU-maan tai ETA-maan kansalainen etkä näiden maiden kansalaisen perheenjäsen ja tulet Suomeen opiskelemaan elokuussa 2017 tai myöhemmin, sinun täytyy maksaa opinnoista lukukausimaksu. Maksu koskee alempia ja ylempiä englanninkielisiä korkeakoulututkintoja.

Voit opiskella Suomessa suomen, ruotsin ja toisinaan myös englannin kielellä. Korkeakoulut järjestävät joissakin koulutusohjelmissa englanninkielistä opetusta. Suurin osa koulutuksesta on kuitenkin suomeksi tai ruotsiksi.

Suomessa on monia aktiivisia opiskelijajärjestöjä. Ne järjestävät toimintaa myös ulkomaalaisille opiskelijoille. Opiskelijajärjestöissä tutustut uusiin ihmisiin.

Jos haluat löytää työpaikan Suomesta, opiskele suomen tai ruotsin kieltä. Vaikka englannilla pärjää monissa arjen tilanteissa, useimmat työnantajat edellyttävät suomen tai ruotsin kielen taitoa. Lue lisää Infopankin sivulta Suomen ja ruotsin kieli.

On myös tärkeää, että tutustut suomalaisiin ihmisiin ja työelämään jo opiskeluaikana. Se auttaa sinua löytämään ystäviä ja helpottaa työnhakua. Esimerkiksi työharjoittelu, harrastukset ja järjestöt ovat hyviä keinoja tutustua suomalaiseen yhteiskuntaan.

linkkiStudyinfinland.fi:
Tietoa lukukausimaksuista 2017englanti

Opiskelujen rahoitus

Ulkomaalaiset opiskelijat eivät yleensä saa opintotukea. Siksi sinulla täytyy olla suunnitelma siitä, miten aiot rahoittaa opiskelusi Suomessa. Jotta voisit saada opiskelijan oleskeluluvan, sinun täytyy osoittaa, että sinulla on rahaa 560 e kuukaudessa tai 6720 e vuodessa. Käytännössä asuminen ja eläminen Suomessa voi maksaa enemmän.

Opinnot on mahdollista rahoittaa myös stipendillä. Stipendejä myöntävät esimerkiksi säätiöt, järjestöt ja oppilaitokset. Stipendiä pitää hakea hyvissä ajoin ennen opintojen aloittamista. Kysy esimerkiksi omasta oppilaitoksestasi, mistä voit hakea stipendiä.

Jos Suomessa oleskelusi peruste on jokin muu kuin opiskelu, sinulla voi olla oikeus saada suomalaista opintotukea. Lue lisää Infopankin sivulta Opintojen rahoittaminen.

linkkiKela:
Ulkomaalaisen opiskelijan opintotukisuomi | ruotsi | englanti

Asuminen

Jos olet opiskelija, voit hakea vuokra-asuntoja, jotka on tarkoitettu erityisesti opiskelijoille. Opiskelija-asuntojen vuokra on tavallisesti edullisempi kuin muiden asuntojen. Opiskelija-asuntoja vuokraavat opiskelija-asuntosäätiöt, yliopistojen ylioppilaskunnat, osakunnat ja jotkut muut säätiöt. Joillakin oppilaitoksilla on myös omia asuntoloita. Kysy omasta opiskelupaikastasi, mistä voit hakea opiskelija-asuntoa.

Voit hakea asuntoa heti kun olet saanut opiskelupaikan. Suurimmissa kaupungeissa asunnon saaminen voi kestää useita viikkoja tai kuukausia.

Infopankin osiosta Asuminen löydät lisää tietoa asunnon hakemisesta ja muista asumiseen liittyvistä asioista.

linkkiSuomen opiskelija-asunnot:
Opiskelija-asuntojasuomi | englanti

Työnteko

Jos olet EU-maan, ETA-maan, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, sinulla on oikeus tehdä työtä opiskeluaikanasi ilman rajoituksia, etkä tarvitse sitä varten lupaa. Työnteko voi antaa sinulle oikeuden suomalaiseen sosiaaliturvaan.

Jos olet jonkin muun maan kansalainen, sinulla on oikeus tehdä opiskelijan oleskeluluvalla työtä rajoitetusti, jos työ on

  • tutkintoon sisältyvää työharjoittelua tai lopputyön tekemistä tai
  • osa-aikaista työtä, enintään keskimäärin 25 tuntia viikossa lukukauden aikana
  • kokopäivätyötä silloin kun oppilaitoksessa ei järjestetä opetusta, yleensä kesä- ja joululomilla.

Infopankin sivulla Mistä työtä? on tietoa työn hakemisesta Suomessa.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Opiskelijan työnteko-oikeussuomi | ruotsi | englanti

Terveys

Jos tulet Suomeen opiskelemaan toisesta Pohjoismaasta, sinulla on oikeus saada sairaanhoitoa Suomessa. Saat hoitoa samoilla ehdoilla ja maksat palveluista saman verran kuin suomalaiset. Ota mukaan virallinen henkilöllisyystodistus, kun käytät terveyspalveluita.

Jos tulet Suomeen opiskelemaan EU-maasta, ETA-maasta tai Sveitsistä, sinulla on oikeus välttämättömään sairaanhoitoon. Sitä varten tarvitset eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Hanki Eurooppalainen sairaanhoitokortti kotimaastasi ennen kun tulet Suomeen.

Jos tulet Suomeen opiskelemaan jostain muusta maasta, tarvitset kattavan sairausvakuutuksen, ennen kuin voit saada oleskeluluvan Suomeen. Jos opintosi Suomessa kestävät vähemmän kuin kaksi vuotta, vakuutuksen täytyy kattaa sairaanhoidon kuluja vähintään 100 000 euroon asti. Jos opintojesi arvioitu kesto on vähintään kaksi vuotta, saat yleensä kotikunnan Suomesta ja pääset kunnallisten terveyspalvelujen piiriin. Sinulla täytyy kuitenkin olla myös vakuutus, joka kattaa sairauskuluja 30 000 euroon asti.

Vakuutuksen täytyy olla voimassa jo silloin kun tulet Suomeen. Pidä vakuutus voimassa koko sen ajan kun olet Suomessa. Jos sinulla ei ole vakuutusta, joudut itse maksamaan lääkärin ja sairaalan kustannukset, jos sairastut. Kustannukset voivat olla useita tuhansia euroja.

Lisää tietoa opiskelijan oleskeluluvasta ja sairausvakuutuksesta, jonka lupaa varten tarvitset, saat Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Korkeakouluopiskelijat kuuluvat Suomessa opiskeluterveydenhuollon piiriin. Kysy lisää omasta oppilaitoksestasi. Tietoa opiskeluterveydenhuollosta saat YTHS:n ja Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Tietoa terveyspalveluista Suomessa löydät Infopankin osiosta Terveys.

linkkiYTHS:
Korkeakouluopiskelijan terveydenhuoltosuomi | ruotsi | englanti

linkkiSosiaali- ja terveysministeriö:
Opiskeluterveydenhuoltosuomi | ruotsi

Sosiaaliturva

Jos muutat Suomeen tilapäisesti, sinulla ei ole yleensä oikeutta Suomen sosiaaliturvaan. Esimerkiksi opiskelija on Suomessa tilapäisesti silloin, kun ainoa syy olla maassa on opiskelu. Työnteko voi antaa sinulle osittaisen oikeuden suomalaiseen sosiaaliturvaan. Lue lisää Infopankin sivulta Suomen sosiaaliturva.

linkkiKela:
Suomeen muuttajan sosiaaliturvasuomi | ruotsi | englanti

Ulkomaiset tutkinnot Suomessa

Jos olet suorittanut ulkomailla tutkinnon, sinulle voi olla hyötyä tutkinnon rinnastamisesta, ammattipätevyyden tunnustamisesta, ammatinharjoittamisoikeuden hankkimisesta tai näyttötutkinnosta. Infopankin sivulla Ulkomaiset tutkinnot Suomessa on tietoa siitä, miten voit saada tutkintosi tai opintosi tunnustettua Suomessa.

linkkiOpetushallitus:
Tutkinnon tunnustaminensuomi | ruotsi | englanti