Elämä Suomessa

Kaupungit

EU-kansalaiset

Jos olet EU-maan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa tai viisumia Suomeen. Voit saapua Suomeen, jos sinulla on voimassa oleva henkilökortti tai passi. Sinulla on oikeus tehdä työtä, toimia yrittäjänä ja opiskella Suomessa yhdenvertaisesti Suomen kansalaisten kanssa. Sinun on itse turvattava toimeentulosi Suomessa.

EU-kansalaisena voit oleskella Suomessa yhtäjaksoisesti enintään kolme kuukautta rekisteröimättä oleskeluoikeuttasi. Jos haluat jäädä Suomeen ja rekisteröityä asukkaaksi, sinulla tulee olla työ tai toimiva yritys, opiskelupaikka, pidempiaikainen perheside tai riittävät varat.

Jos aiot asua Suomessa yli kolme kuukautta, sinun täytyy hakea Maahanmuuttovirastosta EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä. Hakemus pitää tehdä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa maahantulopäivästä.

Jos muutat Suomeen asumaan vakituisesti vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi, sinun täytyy käydä rekisteröitymässä myös asuinpaikkasi maistraatissa. Lue lisää Infopankin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.

Jos oleskelet Suomessa vähemmän kuin kolme kuukautta yhtäjaksoisesti, sinun ei tarvitse hakea oleskeluoikeuden rekisteröintiä. Kolme kuukauden oleskelu lasketaan aina siitä, kun olet käynyt Suomen rajojen ulkopuolella.

linkkiHelsingin kaupunki:
Welcome Guideenglanti

linkkiEuropa.eu:
EU-maatsuomi | ruotsi | englanti | viro | ranska | espanja | saksa | portugali | puola | hollanti | kroatia | romania | unkari | italia | latvia | liettua | tanska | bulgaria | slovakki | sloveeni | malta | kreikka | tsekki

linkkiEuropa.eu:
Neuvontaa EU-kansalaisillesuomi | ruotsi | englanti | viro | ranska | espanja | saksa | portugali | puola | hollanti | romania | unkari | italia | liettua | tanska | bulgaria | slovakki | sloveeni | malta | kreikka | tsekki | gaeli

linkkiEuroopan komissio:
Eurooppalainen sairaanhoitokorttisuomi | ruotsi | englanti | viro | ranska | espanja | saksa | portugali | puola | hollanti | kroatia | romania | unkari | italia | latvia | liettua | tanska | bulgaria | slovakki | sloveeni | malta | kreikka | tsekki

Töihin Suomeen

  1. EU-kansalaisena et tarvitse työlupaa Suomessa. Saat alkaa tehdä töitä heti, kun olet saapunut maahan.
  2. Hae verokortti lähimmästä Verotoimistosta ja toimita se työnantajallesi.
  3. Jos työsi Suomessa kestää yli 3 kuukautta, hae EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä Enter Finland-palvelussa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.
  4. Jos muutat vakinaisesti asumaan Suomeen vähintään vuodeksi, käy rekisteröitymässä asukkaaksi myös maistraatissa.

Henkilötunnus

Jos tulet ulkomailta Suomeen töihin, tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen. Henkilötunnuksen voit saada maistraatista tai verotoimistosta. Ota mukaan:

  • Voimassa oleva henkilökortti tai passi
  • Työsopimus

Voit jättää pyynnön henkilötunnuksen saamiseksi myös Maahanmuuttovirastoon samalla, kun haet EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä.

Verokortti ja veronumero

Kaikilla Suomessa töitä tekevillä pitää olla verokortti. Työnantajasi tarvitsee sitä palkanmaksua ja verotusta varten. Jos olet rakennusalan työntekijä, tarvitset myös veronumeron. Verokortin ja veronumeron voit saada lähimmästä Verotoimistosta.

Infopankin sivulta Työntekijä tai yrittäjä löydät lisää Suomeen muuttaville työntekijöille tarkoitettua tietoa.

Työnhaku Suomessa

Jos olet EU-maan kansalainen, voit tulla Suomeen hakemaan töitä kohtuulliseksi ajaksi.

Työnhaun perusteella et voi rekisteröityä asukkaaksi Suomessa etkä hakea oleskeluoikeuden rekisteröintiä. Jotta voit jäädä asumaan Suomeen, sinulla pitää olla työpaikka tai muu edellä mainittu syy sekä riittävät varat elämiseen.

Infopankin sivulla Mistä työtä? on tietoa siitä, miten voit löytää työpaikan Suomesta.

Jos sinulla on oikeus työttömyyskorvaukseen kotimaassasi, sitä voidaan tilapäisesti maksaa sinulle myös Suomeen. Työttömyyskorvauksen maksamista Suomeen voit anoa lomakkeella E303 tai U2. Lomakkeen saat oman maasi työvoimaviranomaisilta.

Jos tulet Suomeen hakemaan töitä, et tavallisesti voi saada työttömyyskorvausta Suomesta.

linkkiEuropa.eu:
Työttömyyskorvauksen siirtäminensuomi | ruotsi | englanti | viro | ranska | espanja | saksa | portugali | puola | hollanti | kroatia | romania | unkari | italia | latvia | liettua | tanska | bulgaria | slovakki | sloveeni | malta | kreikka | tsekki

Suomeen yrittäjäksi

  1. EU-kansalaisena voit perustaa Suomessa yrityksen, jos sinulla on pysyvä asuinpaikka jossakin Euroopan talousalueen (ETA) maassa. Myös ulkomainen yritys voi aloittaa yritystoiminnan Suomessa.
  2. Tee perustamisilmoitus yritystoiminnan aloittamisesta Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin ja Verohallintoon.
  3. Jos oleskelusi Suomessa kestää yli 3 kuukautta, hae EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä Enter Finland -palvelussa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.
  4. Jos muutat vakinaisesti asumaan Suomeen vähintään vuodeksi, käy rekisteröitymässä asukkaaksi myös maistraatissa.

Perustamisilmoitus

Kun rekisteröit yrityksesi ensimmäistä kertaa, sinun pitää täyttää perustamisilmoitus ja toimittaa tarvittavat liitteet. Voit ilmoittaa tiedot yrityksestä Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin ja Verohallinnon rekistereihin yhdellä y-lomakkeella. Perustamisilmoituksen liitteeksi voidaan tarvita myös kotivaltion viranomaisen antama suomalaista kaupparekisteriotetta vastaava ote.

Infopankin osiosta Työ ja yrittäjyys löydät paljon tietoa työelämästä ja yrittämisestä Suomessa.

linkkiNewCo Helsinki:
Yrittäjäksi Suomeen: Mitä lupia tarvitset?(pdf, 384 kt)suomi | englanti

linkkiPatentti- ja rekisterihallitus:
Ilmoitus yrityksen perustamisestasuomi | ruotsi | englanti

Opiskelemaan Suomeen

  1. EU-kansalaisena voit hakeutua opiskelemaan Suomessa hyväksyttyyn oppilaitokseen.
  2. Jos oleskelusi Suomessa kestää yhtäjaksoisesti yli kolme kuukautta, sinun on haettava EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä Enter Finland -palvelussa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.
  3. Jos muutat vakinaisesti asumaan Suomeen vähintään vuodeksi, käy rekisteröitymässä asukkaaksi myös maistraatissa.

Jos oleskelet Suomessa vähemmän kuin kolme kuukautta yhtäjaksoisesti, sinun ei tarvitse hakea oleskeluoikeuden rekisteröintiä. Kolmen kuukauden oleskelu lasketaan aina siitä, kun olet käynyt Suomen rajojen ulkopuolella. Tämä sääntö koske esimerkiksi vaihto-opiskelijaa, joka opiskelee Suomessa vain lyhyen jakson (esimerkiksi neljä kuukautta). Jos poistut välillä Suomesta etkä viivy maassa yhtäjaksoisesti kolmea kuukautta, silloin sinun ei tarvitse hakea oleskeluoikeuden rekisteröintiä. Tässä tapauksessa hae itsellesi suomalainen henkilötunnus ja ilmoita osoitetiedot maistraatille.

Infopankin sivulta Opiskelija löydät lisää Suomeen muuttaville opiskelijoille tarkoitettua tietoa.

Perheenjäsenen luokse Suomeen

  1. Jos olet EU-kansalainen ja muutat Suomeen perheenjäsenen luokse asumaan, sinun täytyy hakea EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä perhesiteen perusteella Enter Finland -palvelussa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.
  2. Jos et ole EU-kansalainen, mutta Suomessa asuva perheenjäsenesi on EU-kansalainen, tarvitset EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortin. Sitä haetaan Enter Finland -palvelussa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.
  3. Jos muutat vakinaisesti asumaan Suomeen, käy rekisteröitymässä asukkaaksi myös maistraatissa.

EU-kansalaisen perheenjäsenen rekisteröitymiseen vaaditaan myös, että Suomessa asuvalla henkilöllä on riittävät varat itsensä ja Suomeen muuttavan perheenjäsenensä elättämiseen.

Perheenjäsen tai muu omainen voi olla:

  • aviopuoliso tai kumppani rekisteröidyssä parisuhteessa
  • avopuoliso, jonka kanssa olet asunut yhdessä vähintään kaksi vuotta tai jonka kanssa sinulla on yhteisessä huollossa oleva lapsi
  • huollettavana oleva alle 21-vuotias lapsi, lapsenlapsi
  • aviopuolison huollettavana oleva alle 21-vuotias lapsi, lapsenlapsi
  • huollettavana oleva vanhempi, isovanhempi
  • aviopuolison huollettavana oleva vanhempi, isovanhempi
  • alle 21-vuotiaan lapsen vanhempi

Myös lapselle, joka syntyy Suomessa ja josta tulee jonkun EU-maan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, täytyy hakea oleskeluoikeuden rekisteröintiä. Rekisteröintiä pitää hakea kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Lue lisää aiheesta Infopankin sivulta Kun lapsi syntyy Suomessa.

Kun muutat Suomeen perhesiteen perusteella, sinulla on rajaton työnteko-oikeus ja oikeus opiskella Suomessa.

Infopankin sivulta Perheenjäsen löydät lisää Suomeen perhesyistä muuttaville tarkoitettua tietoa.

Lyhyt oleskelu Suomessa

EU-kansalaisena voit saapua Suomeen, jos sinulla on passi tai henkilökortti etkä ole maahantulokiellossa.

Jos oleskelet Suomessa tilapäisesti, voit saada suomalaisen henkilötunnuksen, jos tarvitset sitä esimerkiksi työn takia. Voit hakea henkilötunnuksen ja samalla rekisteröidä tilapäisen asumisen lähimmässä maistraatissa tai verotoimistossa. Ota mukaan voimassa oleva henkilökortti tai passi.

Jos tilapäinen oleskelu jatkuu yhtäjaksoisesti yli kolme kuukautta, tarvitset myös Euroopan Unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistuksen. Lue lisää aiheesta: EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti.

Jos asut Suomessa tilapäisesti, sinulle ei rekisteröidä kotikuntaa Suomessa eikä sinulla ole samoja oikeuksia kuin Suomessa vakinaisesti asuvalla henkilöllä.

Matkailu Suomessa

Jos olet EU-maan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen ja haluat matkustaa Suomeen lyhyeksi aikaa, tulla esimerkiksi lomamatkalle, liikematkalle tai vierailulle sukulaisten luokse, et tarvitse viisumia. Voit saapua Suomeen, jos sinulla on voimassa oleva henkilökortti tai passi.

Jos olet Suomessa matkailijana ja joudut vaikeaan tilanteeseen, ota yhteys kotimaasi edustustoon. Edustusto voi avustaa sinua, jos olet joutunut onnettomuuteen, sairastunut tai joutunut rikoksen uhriksi. Edustusto voi myös myöntää sinulle uuden passin, jos passisi on kadonnut tai varastettu.

linkkiVisitFinland.com:
Tietoa Suomesta turisteilleruotsi | englanti | venäjä | ranska | espanja | kiina | saksa | japani | italia

linkkiUlkoasiainministeriö:
Ulkomaiden edustustot Suomessasuomi | ruotsi | englanti