Elämä Suomessa

Kaupungit

Opiskelemaan Suomeen

Tämä sivu on tarkoitettu sinulle, jos olet jonkin muun maan kuin EU-valtion, Norjan, Islannin, Sveitsin tai Liechtensteinin kansalainen.

Jos tulet Suomeen opiskelemaan yli 90 päivän ajaksi, tarvitset oleskeluluvan opiskelun perusteella. Voit opiskella Suomessa alle 90 päivää ilman oleskelulupaa.

Jos olet muuttamassa Suomeen opiskelemaan, sinun pitää hoitaa seuraavat askeleet:

Hae opiskelupaikkaa

Ennen kun voit hakea oleskelulupaa, sinun täytyy hankkia opiskelupaikka Suomesta. Hyväksyttyjä oppilaitoksia ovat peruskoulun jälkeiset oppilaitokset, joita ovat esimerkiksi yliopistot, korkeakoulut ja ammatilliset oppilaitokset.

Opiskelupaikan täytyy vastata yhteen seuraavista ehdoista:

  • opintojesi on ammattiin tai tutkintoon johtavia
  • osallistut oppilaitosten väliseen tai muuhun vaihto-ohjelmaan
  • suoritat tutkintoosi liittyvä täydennyskoulutusta tai erityiskoulutusta

Opiskelupaikkaa voit hakea koulujen yhteishaussa keväällä tai syksyllä. Joihinkin koulutuksiin yhteishaku on jo tammikuussa. Ota ajoissa selvää, milloin voit hakea opiskelupaikkaa. Täytä hakemus Opintopolku.fi-palvelussa.

Infopankin sivuilta Koulutukseen hakeminen löydät lisätietoa siitä, miten voit hakea opiskelupaikkaa Suomesta.

Ota kattava sairausvakuutus omasta kotimaastasi

Opiskelijana joudut maksamaan hoitokulut itse, jos sairastut Suomessa. Tarvitset oleskelulupaa varten yksityisen vakuutuksen, joka korvaa sairaus- ja lääkekulusi. Voit hankkia vakuutuksen kotimaasi vakuutusyhtiöltä tai voit tiedustella sopivaa vakuutusta kansainvälisistä vakuutusyhtiöistä.

Kaikkien vakuutusten pitää täyttää seuraavat ehdot:

  • Vakuutuksessa ei saa olla yli 300 euron omavastuuosuutta
  • Vakuutuksen pitää olla voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan
  • Vakuutuksesi pitää olla voimassa, kun saavut Suomeen
  • Vakuutus ei saa olla tavallinen matkavakuutus
  • Älä irtisano vakuutustasi. Joudut itse korvaamaan lääkärin ja sairaalan kulut, jos sairastut.

Se, miten suuret hoitokulut vakuutuksen täytyy kattaa, riippuu opintojesi kestosta. Esimerkiksi, jos opintosi Suomessa kestävät vähemmän kuin kaksi vuotta, vakuutuksen täytyy kattaa sairaanhoidon kuluja vähintään 100 000 euroon asti.

Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC), et tarvitse erillistä vakuutusta. Sairaanhoitokortin täytyy olla voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Opiskelijan vakuutussuomi | ruotsi | englanti

Varaa riittävät varat elämiseen

Sinun täytyy itse vastata myös elämisestäsi Suomessa. Tarvitset käyttöösi vähintään 560 euroa kuukaudessa, jotta pystyt maksamaan asumisesi, ruokasi ja muut menosi. Vuoden oleskelua varten sinulla täytyy siis olla käytössäsi 6 720 euroa.

Toimeentuloedellytyksestä voi olla poikkeuksia. Esimerkiksi, jos oppilaitos järjestää sinulle ilmaisen asunnon ja lisäksi ilmaiset ateriat, silloin tarvitset käyttöösi pienemmän summan rahaa.

Jos opintosi ovat maksullisia, sinun pitää huolehtia myös siitä, että sinulla on käytössä tarpeeksi rahaa elämiseen sen jälkeen, kun olet maksanut lukuvuosimaksun.

Sinulla täytyy olla vaadittava summa omalla tililläsi tai todistus virallisen tahon myöntämästä apurahasta. Näitä ovat esimerkiksi valtion, oppilaitosten tai järjestöjen myöntämät stipendit. Yksityishenkilöiden, kuten sukulaisten, tuttavien tai työnantajien antamia sponsorointilupauksia tai tiliotteita ei hyväksytä.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Toimeentuloedellytys opiskelijallesuomi | ruotsi | englanti

Hae opiskelijan oleskelulupaa

Sinun täytyy hakea ensimmäistä oleskelulupaa ennen kuin tulet Suomeen.

Voit hakea lupaa verkossa Enter Finland -palvelun kautta. Kun olet tehnyt hakemuksen, sinun pitää käydä lähimmässä Suomen edustustossa, jotta voit todistaa henkilöllisyytesi ja esittää hakemuksen liitteiden alkuperäiset kappaleet. Sinun pitää käydä edustustossa kolmen kuukauden kuluessa siitä kun teit hakemuksen verkossa. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta sen jälkeen kun olet käynyt edustustossa. Edustustoon pitää tavallisesti varata aika etukäteen.

Muista tarkistaa Enter Finland -tilisi säännöllisesti. Jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä, saat tiedon siitä omalle tilillesi.

Jos et voi tai osaa tehdä hakemusta verkossa, voit myös tuoda paperisen hakulomakkeen ja sen liitteet lähimpään Suomen edustustoon. Voit tulostaa hakulomakkeen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Lupahakemuksen käsittely on maksullinen. Sinun pitää maksaa maksu silloin kun jätät lupahakemuksen.

Opiskelijan oleskelulupahakemuksen liitteeksi tarvitset seuraavat asiakirjat:

  • voimassaoleva passi
  • passikuva (valokuvaohjeet löydät Maahanmuuttoviraston sivulta)
  • läsnäolotodistus (todistus siitä, että olet opiskelija Suomessa hyväksytyssä oppilaitoksessa)
  • selvitys siitä, että sinulla on elämiseen vaadittavat varat
  • vakuutustodistus tai kopio eurooppalaisesta sairaanhoitokortista
  • selvitys maksetusta lukuvuosimaksusta tai stipendistä
  • aiemmat tutkintotodistukset (jos et ole tutkinto- tai vaihto-opiskelija)
  • mahdolliset työtodistukset (jos et ole tutkinto- tai vaihto-opiskelija)

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Tietoa opiskelijan oleskeluluvastasuomi | ruotsi | englanti

linkkiEnterfinland.fi:
Sähköinen hakemussuomi | ruotsi | englanti

linkkiUlkoasiainministeriö:
Suomen edustustot ulkomaillasuomi | ruotsi | englanti

Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen

Kun haet ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen, voit samalla lomakkeella jättää myös pyynnön suomalaisen henkilötunnuksen saamiseksi. Silloin henkilötietosi, osoitteesi, äidinkielesi ja ammattisi tallennetaan Suomen väestötietojärjestelmään. Henkilötunnuksen tarvitset, kun asioit viranomaisten kanssa. Voit hakea henkilötunnusta myös asuinpaikkasi maistraatista. Lue lisää Infopankin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.

Opiskelijan jatko-oleskelulupa

Opiskelijan oleskelulupa myönnetään yleensä vuodeksi kerrallaan. Jos opintosi jatkuvat, mutta oleskelulupasi voimassaolo on päättymässä, hae jatkolupaa. Muista hakea opiskelijan jatkolupaa ajoissa, ennen kuin ensimmäisen luvan voimassaolo päättyy.

Huomioi, että Maahanmuuttovirasto tarkistaa myös sen, että onko Suomessa oleskelusi peruste ollut todellisuudessa opiskelu. Jos opiskelet esimerkiksi yliopistossa, korkeakoulussa tai ammattikorkeakoulussa perustutkintoa, sinun tulisi suorittaa 45 opintopistettä lukuvuoden aikana, jotta jatko-oleskeluluvan saamisen edellytykset täyttyvät kohdallasi. Sinun pitää liittää jatkolupa-hakemukseen opintorekisteriote.

Lisätietoa jatkoluvan hakemisesta löydät Infopankin sivulta Jatko-oleskelulupa.

Kun opinnot päättyvät

Jos olet suorittanut tutkintosi Suomessa, voit saada tilapäisen oleskeluluvan työnhakua varten. Tämä lupa voidaan myöntää vain jatkolupana opiskelijan oleskeluluvalle. Sinun pitää hakea lupaa ennen kun opiskelijan oleskelulupasi päättyy. Oleskeluluvan työnhakua varten voi saada enintään yhdeksi vuodeksi.

Jos saat työpaikan, voit aloittaa työnteon heti. Sinun pitää kuitenkin hakea uutta oleskelulupaa työn perusteella ennen kun työnhakua varten myönnetty oleskelulupasi päättyy.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Oleskelulupa työnhakua vartensuomi | ruotsi | englanti

Harjoitteluun Suomeen

Jos opiskelet ulkomailla, ja haluat tulla työharjoitteluun Suomeen, sinun täytyy hakea oleskelulupaa työharjoittelun perusteella. Lisätietoa löydät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Työharjoittelu Suomessasuomi | ruotsi | englanti

Opiskelu Suomessa

Infopankin sivulla Opiskelija on tärkeää tietoa opiskelijan elämästä Suomessa.

linkkiStudy in Finland:
Tietoa ulkomaalaisille opiskelijoilleenglanti

Maahanmuuttovirasto: sähköisen asiointipalvelun Enter Finlandin esittely