Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Peliriippuvuus

Jos huomaat, että sinulla on ongelmia pelaamisen kanssa ja se alkaa haitata normaalia elämää, kannattaa hakea apua. Peliongelmat voivat pahentua ajan myötä.

Peliongelmiin löydät apua A-klinikoilta, mielenterveystoimistoista ja terveyskeskuksista. Joillakin paikkakunnilla myös sosiaalitoimistot ja seurakunnat voivat auttaa. Myös peliriippuvaisen henkilön omaiset voivat saada apua.

Suomessa peliriippuvuuden hoito on usein avohoitoa, jolloin ei tarvitse jäädä sisälle laitokseen. Joillakin paikkakunnilla on mahdollista saada laitoshoitoa.

Monissa kaupungeissa voit osallistua peliriippuvaisille tarkoitettuun Gamblers Anonymous-ryhmään (GA-ryhmä). GA-ryhmässä voit puhua peliongelmastasi muiden peliriippuvaisten kanssa ja saada heiltä tukea. GA-ryhmien kokousten kieli on suomi. Esitteitä on saatavilla myös englanniksi ja ruotsiksi. Auttava puhelin palvelee suomen kielellä numerossa 040 810 9161 joka päivä klo 16–20.

Apua ja neuvontaa voi etsiä myös Peluurista, joka on valtakunnallinen palvelu peliongelmaisille, heidän läheisilleen ja muille peliongelmia kohtaaville. Peluurilla on esimerkiksi peliriippuvaisille tarkoitettuja tukiryhmiä ja auttava puhelin, joka palvelee myös peliriippuvaisten läheisiä. Voit soittaa auttavaan puhelimeen ilmaiseksi kaikkialta Suomesta eikä sinun tarvitse kertoa nimeäsi. Auttavan puhelimen numero on 0800 100 101 ja se palvelee:

  • suomeksi ma–pe klo 12–18.
  • ruotsiksi maanantaisin klo 12–18
  • englanniksi mahdollisuuksien mukaan

Apua peliongelmaan voit saada myös internetistä. Monikielisessä Päihdelinkki-verkkopalvelussa on paljon tietoa peliongelmista ja peliriippuvaisille tarkoitettu keskustelufoorumi suomeksi.

Pelivoimapiiri-verkkopalvelu tarjoaa myös tukea ja apua peliriippuvaisille internetissä ja tekstiviesteinä.

linkkiPäihdelinkki:
Tietoa peliongelmistasuomi | ruotsi | englanti | venäjä

linkkiNimettömät pelurit, GA:
Vertaistukea peliriippuvaisillesuomi

linkkiPelirajat'on:
Vertaistukea peliriippuvaisillesuomi

linkkiPeluuri:
Apua ja tietoa peliriippuvaisille ja heidän läheisilleensuomi | ruotsi | englanti

linkkiPelivoimapiiri:
Apua peliriippuvuuteensuomi

linkkiPeliklinikka:
Apua rahapeliongelmiinsuomi