Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Asuminen kriisitilanteessa

Jos et voi jatkaa asumista asunnossasi tai sinulla ei ole asuntoa, voit saada apua paikoista, jotka tarjoavat kriisiasumista.

Kriisiasuminen on väliaikaista. Se on tarkoitettu niille, jotka tarvitsevat erityistä apua asumisen järjestämisessä.

Kriisiasumisen syitä voivat olla esimerkiksi perheväkivalta tai asunnottomuus.

Osa kriisiasumispalveluista on kuntien palveluja. Näihin palveluihin on tavallisesti oikeus vain niillä henkilöillä, joilla on kotikunta Suomessa. Jos et asu Suomessa vakituisesti ja joudut vaikeaan tilanteeseen, ota yhteys oman maasi edustustoon Suomessa.

Jos asuntosi on vahingoittunut

Jos sinulla on kotivakuutus ja asuntosi vahingoittuu esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon vuoksi, ota heti yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi. Kotivakuutus saattaa korvata väliaikaisen asunnon vuokran.

Jos olet asunnoton

Lue lisää Infopankin sivulta Asunnottomuus.

Jos perheesi jäsen käyttää väkivaltaa

Jos perheesi jäsen on väkivaltainen tai uhkaa sinua väkivallalla, voit saada apua turvakodista. Turvakodissa voit asua väliaikaisesti ja saat myös apua väkivallasta selviämiseen.

Turvakoteja on useilla paikkakunnilla. Niistä saat tietoa Ensi- ja turvakotien liitosta ja kotikuntasi sosiaalitoimistosta.

Infopankin sivuilta Väkivalta ja Kunniaväkivalta löydät tietoa siitä, mistä saat apua, jos perheesi jäsen on väkivaltainen.

linkkiTerveyden ja hyvinvoinnin laitos:
Turvakotien yhteystiedotsuomi | ruotsi

Apua maahanmuuttajanaisille ja maahanmuuttajalapsille

Turvakoti Mona on tarkoitettu maahanmuuttajanaisille ja maahanmuuttajalapsille. Voit mennä turvakotiin, jos olet vaarassa perheväkivallan, pakkoavioliiton, kunniaan liittyvän väkivallan tai ihmiskaupan takia.

Turvakoti Mona tarjoaa palvelua monella eri kielellä. Turvakotiin voi tulla kaikkialta Suomesta. Turvakoti Monan numero 045 639 6274 on avoinna 24h.

linkkiMonika-Naiset liitto ry:
Apua ja tukea maahanmuuttajanaisillesuomi | ruotsi | englanti | venäjä | arabia

Apua uusille vanhemmille

Jos tarvitset tukea vauvan hoidossa ja äitiydessä, voit asua ensikodissa raskausaikana tai pienen vauvan kanssa. Myös isä voi asua ensikodissa. Kun haluat muuttaa ensikotiin, ota yhteyttä kotikuntasi sosiaalivirastoon. Sosiaaliviraston täytyy ensin tehdä ensikodin kanssa sopimus siitä, että sosiaalivirasto maksaa hoidon.

Ensikodissa saat apua ja neuvoja vauvanhoitoon ja arkielämästä selviytymiseen. Ensikoteja on useilla paikkakunnilla. Niistä saat tietoa Ensi- ja turvakotien liitosta ja kotikuntasi sosiaalitoimistosta.

Infopankin sivulla Mistä apua lasten ja nuorten ongelmiin? on tietoa palveluista lapsiperheille, joilla on ongelmia.

linkkiEnsi- ja turvakotien liitto:
Ensikoditsuomi | ruotsi | englanti

Apua nuorille

Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot tarjoavat väliaikaista kriisiasumista alle 19-vuotialle nuorille useilla paikkakunnilla. Nuorten turvataloja on Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella.

Infopankin sivulla Mistä apua lasten ja nuorten ongelmiin? on tietoa palveluista nuorille, joilla on vaikeuksia.

linkkiSuomen Punainen Risti:
Nuorten turvatalotsuomi | ruotsi | englanti