Livet i Finland

Städer

Miksi opiskelisin suomea tai ruotsia?
theme icon

Varför skulle jag lära mig finska eller svenska?

Ungefär 90 procent av finländarna har finska som modersmål. Ungefär fem procent av finländarna har svenska som modersmål.

När du funderar på om det är finska eller svenska som du borde lära dig ska du beakta vilket språk som talas på din hemort och i din näromgivning.

På de flesta arbetsplatser är det nödvändigt att kunna finska. Om du vill studera i Finland är finska det språk som används vid de flesta utbildningar. Om du vill ansöka om finskt medborgarskap måste du bifoga ett intyg över dina kunskaper i finska, svenska eller i det finska teckenspråket.

Det kan ofta vara bra att lära sig finska eller svenska trots att du inte tänker bo en lång tid i landet. Även om finländarna i allmänhet behärskar engelska relativt väl har du ändå mycket nytta av att kunna finska eller svenska.

När du behärskar språket är det lättare för dig att trivas i landet och anpassa dig till livet i Finland. Du har lättare att sköta dina ärenden med myndigheter, följa nyheter, få nya bekantskaper och vänner.

Du lär dig språket bäst om du vågar använda det. Du behöver inte alltid förstå allting, det räcker med att du förstår det viktigaste. Dra dig alltså inte för situationer där du har möjlighet att tala finska eller svenska.

linkkiJustitieministeriet:
Information om språklagenfinska | svenska | engelska

linkkiKommuner.net:
Svenskspråkiga och tvåspråkiga kommunerfinska | svenska