Livet i Finland

Städer

Töihin Suomeen

Arbeta i Finland

Om du kommer till Finland för att arbeta behöver du ett uppehållstillstånd. Innan du kan få ett uppehållstillstånd måste du hitta ett jobb i Finland. När du har hittat ett jobb kan du ansöka om uppehållstillstånd. Du måste ansöka om uppehållstillstånd innan du kommer till Finland.

För att kunna arbeta i Finland behöver du vanligen antingen ett uppehållstillstånd för arbetstagare eller någon annan typ av uppehållstillstånd för förvärvsarbete. Arten av det arbete du ska utföra påverkar typen av tillstånd.

På Infobankens sida Var hittar jag jobb? finns information om hur du kan hitta ett jobb i Finland.

linkkiArbets- och näringsministeriet:
Arbeta i Finlandfinska | svenska | engelska

linkkiArbets- och näringsbyrån:
Broschyren Jobba i Finland(pdf, 5,51 MB)finska | svenska | engelska | ryska | estniska | franska | polska

linkkiArbetshälsoinstitutet:
Handboken Jobba i Finlandfinska | svenska | engelska | ryska | estniska | franska | somaliska | kinesiska | arabiska | kurdiska | tyska | thai | vietnamesiska

Uppehållstillstånd för arbetstagare

Om du inte kan arbeta med stöd av ett annat uppehållstillstånd eller utan uppehållstillstånd behöver du ett uppehållstillstånd för arbetstagare (työntekijän oleskelulupa). Uppehållstillstånd för arbetstagare är inte nödvändigt för alla arbetsuppgifter. Du kan granska hurudant uppehållstillstånd du behöver från Migrationsverkets webbplats.

Du behöver uppehållstillstånd för arbetstagare om du arbetar till exempel som:

  • kock
  • städare
  • hemvårdare eller barnskötare.

Migrationsverket beslutar om du ska beviljas uppehållstillstånd eller inte. Ett delbeslut av arbets- och näringsbyrån behövs också för tillståndet.

linkkiMigrationsverket:
Uppehållstillstånd för arbetstagarefinska | svenska | engelska

Andra uppehållstillstånd för förvärvsarbete

För vissa arbetsuppgifter behöver du inte ett uppehållstillstånd för arbetstagare, men du behöver dock ett uppehållstillstånd som beviljas för vissa uppdrag. Dessa uppdrag kan vara till exempel:

  • uppdrag inom företagsledning
  • uppdrag som sakkunnig
  • forskaruppdrag
  • uppdrag inom vetenskap, kultur och konst
  • arbetspraktik.

Migrationsverket beslutar om du får uppehållstillstånd eller inte. Ett delbeslut av arbets- och näringsbyrån behövs inte för tillståndet.

linkkiMigrationsverket:
Arbete i Finlandfinska | svenska | engelska

Arbete med ett annat uppehållstillstånd

Om du redan har uppehållstillstånd i Finland utifrån en annan grund, till exempel familjeband, kan du ha rätt att arbeta i Finland. Då behöver du inte ett separat uppehållstillstånd för att arbeta. Du kan kontrollera om du har rätt att arbeta i Finland från ditt uppehållstillståndskort eller beslut om uppehållstillstånd.

linkkiMigrationsverket:
Rätt att arbetafinska | svenska | engelska

Om du har avlagt examen i Finland

Om du har avlagt examen i Finland kan du få ett tillfälligt uppehållstillstånd för att söka arbete. Detta tillstånd kan beviljas endast som ett fortsatt tillstånd till ett uppehållstillstånd för studerande. Ansök om tillståndet innan ditt uppehållstillstånd för studerande löper ut. Du kan få ett tillstånd för högst ett år. Detta tillstånd kan man endast få en gång.

Om du hittar en arbetsplats, kan du börja arbeta genast. Du måste ansöka om ett nytt uppehållstillstånd på grund av arbete innan ditt uppehållstillstånd för att söka arbete går ut.

Om du har avlagt examen i Finland, behövs inte ett delbeslut av arbets- och näringsbyrån för ditt tillstånd.

linkkiMigrationsverket:
Uppehållstillstånd för sökande av arbetefinska | svenska | engelska

Ansökan om uppehållstillstånd

Du måste ansöka om ditt första uppehållstillstånd innan du kommer till Finland.

Du kan ansöka om tillståndet på internet via tjänsten Enter Finland. När du ställt ansökan ska du besöka Finlands beskickning närmast dig för att styrka din identitet och visa upp originalexemplaren av ansökningsbilagorna. Du ska besöka beskickningen inom tre månader efter att ha gjort ansökan på internet. Ansökningen kan tas för behandling först när du besökt beskickningen. Vanligtvis måste du boka en tid hos beskickningen i förväg.

Kom ihåg att regelbundet kontrollera ditt Enter Finland-konto. Om det behövs ytterligare utredningar för din ansökan kommer detta att meddelas via ditt konto.

Om du inte kan göra ansökan på internet eller inte vet hur man gör det kan du också lämna in en pappersansökan jämte bilagor vid Finlands beskickning närmast dig. Du kan skriva ut ansökningsblanketten på Migrationsverkets webbplats.

Handläggningen av din ansökan om tillstånd är avgiftsbelagd. Du måste betala avgiften när du lämnar in ansökan om uppehållstillstånd.

Till ansökan om uppehållstillstånd för arbetstagare ska du bifoga blanketten TEM054 som din arbetsgivare fyller i och undertecknar. Arbetsgivaren kan lämna uppgifterna om arbetet och sitt företag själv samt följa handläggning av ansökan direkt via tjänsten Enter Finland. Arbetsgivaren kan även betala handläggningsavgiften för arbetstagaren. Fråga din arbetsgivare som hen använder tjänsten Enter Finland för arbetsgivare.

Kom ändå ihåg att arbetsgivaren inte kan ansöka om uppehållstillstånd för dig, utan hen kompletterar din ansökan för egen del i tjänsten Enter Finland.

Så länge handläggningen av din första ansökan om uppehållstillstånd pågår har du inte rätt att arbeta. Om du har ansökt om uppehållstillstånd utomlands, kan du inte komma till Finland innan tillstånd har beviljats.

linkkiEnterfinland.fi:
Elektronisk ansökanfinska | svenska | engelska

linkkiMigrationsverket:
Handläggningstider för tillståndsansökningarfinska | svenska | engelska

Ansökan om uppehållstillstånd för specialist

Om du ska arbeta i Finland som specialist kan du även komma till Finland utan uppehållstillstånd. Du måste dock ha visum eller rätt att vistas i Finland tre månader utan visum. Du ska också ha en arbetsplats som uppfyller kraven. Om du arbetar i Finland längre än tre månader måste du ansöka om uppehållstillstånd. Du kan ansöka om tillståndet elektroniskt via tjänsten Enter Finland eller på Migrationsverkets tjänsteställe.

Finsk personbeteckning

När du ansöker om ditt första uppehållstillstånd i Finland kan du även be om att bli registrerad i Finlands befolkningsdatasystem. Då får du en finsk personbeteckning på samma gång som du får uppehållstillståndet. Mer information om personbeteckningen hittar du på Infobankens sida Registrering som invånare.

Arbete utan uppehållstillstånd

Oberoende av vilket land du är medborgare i kan du i vissa fall arbeta i Finland utan uppehållstillstånd. Du måste dock ha ett visum, om du behöver visum till Finland. Du kan arbeta i Finland utan uppehållstillstånd till exempel om:

  • du kommer till Finland för att arbeta som tolk, lärare, sakkunnig eller idrottsdomare i högst tre månader utifrån en inbjudan eller ett avtal
  • du kommer till Finland som bär-, frukt-, rotfrukts- eller grönsaksplockare och ditt arbete varar i högst tre månader
  • du är asylsökande i Finland och har ett giltigt resedokument som berättigar till gränsövergång. Trots att du inte har uppehållstillstånd kan du börja arbeta tre månader efter att du har lämnat in din asylansökan.
  • du är asylsökande i Finland och har inte ett giltigt resedokument som berättigar till gränsövergång. Trots att du inte har uppehållstillstånd kan du börja arbeta när du vistats i sex månader i landet.

Du kan granska om du har rätt att arbeta i Finland utan uppehållstillstånd från Migrationsverkets webbplats.

linkkiMigrationsverket:
Arbete utan uppehållstillståndfinska | svenska | engelska

Arbetstagare i Finland

Infobankens sidor Arbetstagare eller företagare innehåller mer information för arbetstagare och företagare.

Migrationsverket: Presentation av e-tjänsten Enter Finland