Elämä Suomessa

Kaupungit

Tietoa Raahesta

Perustietoa

Raahe, Ruotsin vallan aikana Suomessa kenraalikuvernöörinä toimineen kreivi Pehr Brahen vuonna 1649 perustama Brahestad, on perinteikäs satama-, koulu- ja teollisuuskaupunki Perämeren rannalla, valtatie nro 8:n varrella, 75 kilometriä Oulusta etelään. Vuoden 2003 alussa Raahen kaupunki ja Pattijoen kunta lakkautettiin ja tilalle perustettiin uusi Raahen kaupunki. Vihannin kunta liitettiin Raahen kaupunkiin vuoden 2013 alussa. Oman erikoisleimansa kaupungille antaa aivan kaupungin keskustaan liittyvä Vanha-Raahe, joka on yksi parhaimmin säilyneitä suomalaisia 1800-luvun puukaupunkeja.

Raahe tunnetaan myös Pohjoismaiden suurimmasta terästehtaasta, SSAB Raahen terästehtaasta (ent. Ruukki).

Kaupungin asukasluku on 25 521 (31.12.2013). Kaupungin kokonaispinta-ala on 1 888,94 neliökilometriä, josta maata 1014,14 neliökilometriä. Kaupungin työpaikkaomavaraisuus on 116,8 prosenttia. Raahessa on yrityksiä 1 230 kpl, joista maatalousyrityksiä (maatalous, metsätalous, kalatalous) 182 kpl. Maa- ja metsätalouden osuus työpaikoista on noin kaksi prosenttia, teollisuuden 36,5 prosenttia, rakennustoiminnan 6 prosenttia, kaupan 8 prosenttia sekä yhteiskunnallisten palvelujen 22 prosenttia.

linkkiRaahen kaupunki:
Raahen kaupunkisuomi | englanti | venäjä | ranska

Historia

Raahen kaupungin perusti Suomen kenraalikuvernööri, kreivi Pehr Brahe 5.12.1649. Alun perin kaupunki oli nimeltään Salo, mutta ostettuaan Salon pitäjän ja liitettyään sen osaksi vapaaherrakuntaansa vuonna 1652 kenraalikuvernööri nimesi kaupungin itsensä mukaan Brahestadiksi. Kansan suussa nimi vääntyi vähitellen muotoon Raahe. Vuosina 1867-1875 Raahe oli maamme suurin laivanvarustajakaupunki, jonka väestöstä suuri osa sai elantonsa merenkulusta.

1900-luvun puoleen väliin saakka Raahe eli pienimuotoisen saha- ja konepajateollisuuden sekä sataman varassa. Raahe tunnettiin myös koulukaupunkina opettajaseminaarin, Raahen Porvari- ja Kauppakoulun sekä Lybeckerin Naiskotiteollisuuskoulun ansiosta. Rautaruukin terästehdas perustettiin Raaheen 1960 ja sen rakentaminen valmistui 1961.

Saloisten kunta liitettiin Raaheen vuonna 1973. Raahen kaupunki ja Pattijoen kunta lakkautettiin vuoden 2002 lopussa ja uusi Raahe syntyi 1.1.2003. Vihannin kunta liitettiin Raahen kaupunkiin vuoden 2013 alussa.

Liikenne

Raahen kaupunki sijaitsee valtatie 8:n varrella Perämeren rannalla, noin 75 km Oulusta etelään ja noin 120 km Kokkolasta pohjoiseen ja Kajaanista noin 200 km länteen.

Linja-autoasema ja taksiasema ovat aivan kaupungin keskustassa Fellmanin puistokadulla, mistä lähtevät linja-autot Oulun, Kokkolan ja Vihannin suuntaan.

Tietoa aikatauluista ja yhteyksistä saa Matkahuollon aikatauluhausta internetistä tai Matkahuollosta puhelin: 08 223 8185. Taksikyydin voit tilata Raahen Taksista, puhelin: 0600 30010.

Raahen rautatieasema on Vihannissa, noin 36 km päässä kaupungin keskustasta. Junilta on linja-auto- ja taksiyhteysvuorot kaupungin keskustaan.

Lähin lentoasema on Oulussa noin 70 km Raahesta pohjoiseen.

Lue lisää: Liikenne.

linkkiMatkahuolto Oy:
Linja-autoliikenteen aikatauluhakusuomi | ruotsi | englanti

linkkiVR:
Juna-aikataulut ja liputsuomi | ruotsi | englanti | venäjä

linkkiFinnavia Oyj:
Lentoasematsuomi | ruotsi | englanti

linkkiRaahen taksi:
Raahen taksisuomi

Uskonto

Raahessa toimii useita uskonnollisia yhteisöjä. Uskonnot Suomessa -palvelusta voit hakea tietoa uskonnollisen yhteisön ja paikkakunnan mukaan.

Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon kuluvan Raahen seurakunnan alueella sijaitsee seitsemän kirkkoa. Lisää tietoa saat Raahen seurakunnan sivuilta.

Lue lisää: Kulttuurit ja uskonnot Suomessa.

linkkiRaahen seurakunta:
Raahen seurakuntasuomi

linkkiUskonnot Suomessa :
Uskonnolliset yhteisötsuomi | englanti

Päätöksenteko ja vaikuttaminen

Raahen kaupungin asioissa ylin päätösvalta on kaupunginvaltuustolla. Valtuuston jäsenet ja varajäsenet (valtuutetut ja varavaltuutetut) valitaan kunnallisvaaleissa vaalivuotta seuraaviksi neljäksi kalenterivuodeksi. Raahen kaupunginvaltuustossa on 43 valtuutettua. Valtuusto vastaa kaupungin toiminnasta ja taloudesta. Kaupunginvaltuuston kokouksien esityslistat ja pöytäkirjat ovat kaupunkilaisten nähtävillä kaupungin sivuilla.

Kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Lisätietoja kuntalaisaloitteen tekemisestä löytyy kaupungin sivuilta.

Lue lisää: Päätöksenteko ja vaikuttaminen.

linkkiRaahen kaupunki:
Päätöksentekosuomi