Elämä Suomessa

Kaupungit

Tietoa Oulusta

Perustietoa

Oulun kaupunki sijaitsee Pohjanlahden rannalla noin 600 kilometriä Helsingistä pohjoiseen. Oulu on Pohjois-Suomen keskus. Haukiputaan, Kiimingin, Oulun, Oulunsalon ja Yli-Iin kunnat yhdistyivät Ouluun 1.1.2013, ja Oulu on nyt Suomen 5. suurin kaupunki. Liittyvien kuntien asukasluku yhteensä 193 798 henkilöä (31.12.2013)

Oulu tunnetaan yhteistyökykyisistä ja osaavista ihmisistä, kehittämisaktiivisuudesta, laadukkaista palveluista ja monipuolisesta elinkeinorakenteesta. Oululla on Suomessa ja maailmalla vankka maine korkean teknologian kaupunkina.

Oululla on pitkät perinteet kansainvälisenä alueena. Vuosisatojen ajan kaupungilla on ollut kansainvälisiä yhteyksiä muun muassa merenkulun ja kaupan kautta. Ulkomaalaisten määrä Oulussa kasvaa tasaisesti. Vuonna 2014 Oulussa oli noin 4718 ulkomaan kansalaista 120 eri maasta.

Ouluun on hyvät ja nopeat liikenneyhteydet joka suunnasta ja eri kulkuvälineillä. Oulussa on kansainvälinen lentokenttä. Kaikki alueen valtatiet vievät Ouluun, ja myös rautatieasema on yksi Suomen vilkkaimmista.

linkkiOulun kaupunki:
Oulun kaupunkisuomi | ruotsi | englanti

Asukastuvat

Oulussa on asukastupia eri puolilla kaupunkia. Asukastupa on kaikille tarkoitettu "yhteinen olohuone". Asuinpaikastasi riippumatta olet tervetullut kaikille asukastuville. Voit tulla asukastuvalle kahvittelemaan tai syömään edullisen lounaan, lukemaan päivän lehdet, osallistumaan harrastustoimintaan - tai vaikka vain juttelemaan. Käytössäsi ovat myös ilmaiset tietokoneet.

Asukastuvilta saat erilaisia palveluja arjen helpottamiseksi ja piristämiseksi, esimerkiksi atk-ohjausta ja asiointiapua. Asukastuvat tarjoavat mahdollisuuden tulla mukaan vapaaehtoistyöhön, esimerkiksi virike- ja harrasteohjaajaksi (kuten sauvakävely tai yhteislauluilta).

Oulun kaupunki tarjoaa tupatoiminnalle puitteet. Asukastupien toiminnasta vastaavat kolmannen sektorin toimijat, kuten asukasyhdistykset.

linkkiOulun Kaupunki:
Asukastuvatsuomi

Internet

Oulussa, niin kuin muuallakin Suomessa, monet asiat hoituvat nopeimmin internetissä. Internetiin pääsee ilmaiseksi kaupungin kirjastoissa, Oulu10-palvelupisteessä, Villa Victorissa ja joillakin asukastuvilla. Omaan kotiisi saat maksullisen nettiyhteyden ostamalla palvelun joltakin sitä tarjoavalta yritykseltä. Niitä ovat esimerkiksi DNA, Elisa, Saunalahti ja Sonera. Kysy erilaisista liittymätyypeistä ja hinnoista suoraan palveluntarjoajalta.

Pan Oulu

Oulun kaupunki tarjoaa asukkailleen myös ilmaisen langattoman internet-yhteyden. Pan Oulu -niminen verkko toimii muun muassa keskustan alueella, kirjastoissa, kaupungin virastoissa, yliopistolla ja Oulun lentokentällä.

linkkiOulun Kaupunki:
PanOulusuomi | englanti

OmaOulu

OmaOulu on ilmainen verkkopalvelu, jonka kautta saat tietoa kaikista Oulun kaupungin tarjoamista sähköisistä palveluista.

OmaAsiointi-kanavan kautta voit lähettää henkilökohtaisia sähköisiä hakemuksia ja lomakkeita sekä seurata niiden käsittelyn etenemistä.

Omahoito on asiointikanava terveys- ja sosiaalipalveluihin.

linkkiOulun Kaupunki:
OmaOulusuomi

Matkailuneuvonta

Oulussa on paljon vapaa-ajan mahdollisuuksia sekä kulttuurin että liikunnan saralla. Neuvoja ja vinkkejä vapaa-ajan viettoon liittyvissä kysymyksissä saat matkailuneuvonnasta. Siellä on esitteitä Oulusta ja Oulun nähtävyyksistä, kaupunkikarttoja sekä pyöräily- ja ulkoilureittikarttoja.

Matkailuneuvontaan voit soittaa, lähettää sähköpostia tai tulla käymään. Katso lisää tietoja Oulun kaupungin sivulta suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, norjaksi, ja saksaksi. Sivuilta löydät Oulun kaupungin matkailuesitteen viroksi, ranskaksi, italiaksi, hollanniksi, japaniksi, kiinaksi ja venäjäksi (PDF).

linkkiOulun Kaupunki:
Matkailuneuvontasuomi | ruotsi | englanti | venäjä | saksa | norja

linkkiOulun Kaupunki:
Tapahtumakalenterisuomi

Liikenne

Lue lisää Liikenne

Linja-autot

Paikallisbussit ovat hyvä tapa liikkua Oulun alueella. Linjoja on noin 30, ja osa niistä liikennöi lähikuntiin asti. Tavallisten bussilinjojen lisäksi on kolme City Bussi -linjaa, jotka liikkuvat vain keskustassa ja sen lähialueilla, ja niissä matkalipun hinta on halvempi.

Keskustassa melkein kaikki linjat kulkevat Torikadun kautta. Aikataulut, lippujen hinnat ja linjakartat löydät parhaiten Koskilinjat Oy:n verkkosivuilta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä painettuna Oulu10-pisteestä (Oulu10:n kotisivut suomeksi ja englanniksi).

linkkiKoskilinjat:
Koskilinjatsuomi | ruotsi | englanti

Taksit

Taksin voit tilata soittamalla tai taksitolpilta, jossa tyhjät taksit odottavat matkustajia. Taksin voi maksaa käteisellä tai pankki- ja luottokorteilla.

Oulussa taksikyydit hoitaa Oulun Aluetaksi oy. Taksin numeron ja hintatiedot löydät heidän verkkosivuiltaan: suomeksi ja englanniksi.

linkkiOulun Aluetaksi oy:
Oulun Aluetaksi oysuomi

Autolla ajaminen ja pysäköinti

Oulun keskustan alueella on maksullisia, aikarajoitettuja sekä rajoittamattomia pysäköintipaikkoja.

Aikarajoitetulla parkkipaikalla käytetään pysäköintikiekkoa, joka on kellotaulun sisältävä muovinen sininen kiekko. Saapumisaika pyöritetään seuraavan täyden puolen tunnin kohdalle ja kiekko jätetään tuulilasin alle näkyville. Kiekkoja voi ostaa huoltoasemilta ja tavarataloista.

Maksullisten parkkipaikkojen hinta vaihtelee pysäköintivyöhykkeen mukaan. Ydinkeskustassa pysäköiminen on kalliimpaa kuin reuna-alueilla. Maksullisen pysäköinnin maksut hoidetaan parkkipaikan läheisyydessä sijaitsevan parkkimaksuautomaatin kautta. Maksun voi maksaa kolikoilla tai matkapuhelimella.

Liikennemerkistä näkee, minkälaiset pysäköintisäännöt ovat kulloinkin voimassa, katso niitä kun saavut parkkipaikalle.

linkkiOulun Kaupunki:
Pysäkointisuomi

linkkiOulun Seudun liikennetieto:
Autoilukartta Oulussasuomi

Pyöräily

Oulu on kaunis pyöräilykaupunki. Kaupungissa on laaja pyörätieverkko, joka ulottuu kaupunginosasta toiseen ja lähikuntiin. Pyörätiet pidetään kunnossa myös talvella, ja monet paikalliset pyöräilevät vuoden ympäri.

linkkiOulun Seudun liikennetieto:
Pöyräilyyn ja kävelyyn reittiopassuomi | ruotsi | englanti | venäjä

Liikennelinkkejä

Oulun Linja-autoasemalta liikennöivät useat seutu- ja kaukoliikenteen linja-autot matkahuollosta.

Oulun rautatieasemalta junayhteydet kaikkialle Suomeen VRsta.

Oulun lentoasemalta on useita lentovuoroja Helsinkiin, muihin kotimaisiin kaupunkeihin ja ulkomaan kohteisiin.

linkkiMatkahuolto:
Matkahuoltosuomi | ruotsi | englanti

linkkiVR:
Junasuomi | ruotsi | englanti | venäjä

linkkiFinavia:
Lentoasemasuomi | englanti

Uskonto

Lista Oulussa toimivista uskonnollisista kirkkokunnista ja yhteisöistä löydät Oulun kaupungin sivuilta.

Lue lisää: Kulttuurit ja uskonnot Suomessa

linkkiOulun Kaupunki:
Uskonto englanti

Päätöksenteko ja vaikuttaminen

Päätöksenteko

Kaupunginvaltuusto ohjaa konkreettisesti kaupungin kehittämistä taloudellista valtaa käyttäessään mm. veroprosentista, maksujen yleisistä perusteista ja asettaa hallintokunnille laadulliset ja toiminnalliset tavoitteet.

Kaupunginhallitus vastaa kaupungin hallinnosta ja taloudesta, valmistelee kaupunginvaltuuston päätettäväksi tulevat asiat, huolehtii valtuuston päätösten täytäntöönpanosta ja laillisuudesta.

Oulun kaupungissa ylimmät virkamiehet ovat kaupunginjohtaja ja kolme apulaiskaupunginjohtajaa. Apulaiskaupunginjohtajien hallinnolliset vastuualueet ovat

  • Hyvinvointipalvelut
  • Sivistys- ja kulttuuripalvelut
  • Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

Vaikuttaminen

Kuntalainen voi vaikuttaa kaupungin asioihin äänestämällä joka neljäs vuosi järjestettävissä kunnallisvaaleissa. Tämän lisäksi kuntalaisilla on monia muita osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, kuten aloitteiden tekeminen, palautteen antaminen, yhteyden ottaminen luottamushenkilöihin ja viranhaltijoihin sekä osallistuminen yleisötilaisuuksiin, kyselyihin ja keskusteluun.

Lasten ja nuorten osallisuus ja vaikuttaminen
Oulun kaupungissa on luotu nuoriso- ja opetustoimen yhteistyönä nuorisovaikuttamisen malli, jolla edistetään lasten ja nuorten osallistumista ja lisätään heidän vaikuttamismahdollisuuksiaan. Sivuilta pääset seuraamaan, miten lasten ja nuorten osallisuustoimintaa on toteutettu ja minkälaisia asioita ryhmissä käsitellään.

Kuntalaisvaikuttaminen ja yhteisötoiminta
Kuntalaisvaikuttaminen ja yhteisötoiminta tukee kuntalaisten osallisuutta ja vaikuttamista. Tavoitteena on Oulu, jossa jokainen voi osallistua ja vaikuttaa asuinalueensa ja koko kaupungin yhteisten asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Yhteisötoiminnan alta löydät lisätietoja alueellisista yhteistyöryhmistä, asukastuvista sekä asukasyhteisöistä.

Lue lisää: Päätöksenteko ja vaikuttaminen

linkkiOulun Kaupunki:
Päätöksenteko ja hallinto suomi | englanti

linkkiOulun Kaupunki:
Osallistu ja vaikutasuomi