Elämä Suomessa

Kaupungit

EU-kansalaiset

EU-kansalaisen muutto Suomeen

Jos olet EU-maan kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa tai viisumia Suomeen. Sinulla on oikeus tehdä työtä, toimia yrittäjänä ja opiskella Suomessa. Voit oleskella Suomessa kolme kuukautta ilman oleskeluoikeuden rekisteröintiä.

Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisia koskevat samat säännöt kuin EU-kansalaisia.

Työnhaku Suomessa

Infopankin sivulla Mistä työtä? on tietoa siitä, miten voit löytää työpaikan Suomesta.

Jos olet EU-maan kansalainen, voit tulla Suomeen hakemaan töitä enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Jos sinulla on oikeus työttömyyskorvaukseen kotimaassasi, sitä voidaan tilapäisesti maksaa sinulle myös Suomeen. Työttömyyskorvauksen maksamista Suomeen voit anoa lomakkeella E303 tai U2. Lomakkeen saat oman maasi työvoimaviranomaisilta.

Jos tulet Suomeen hakemaan töitä, et tavallisesti voi saada työttömyyskorvausta Suomesta. Voit kuitenkin asua Suomessa kolme kuukautta omalla kustannuksellasi ja etsiä töitä.

linkkiEuropa.eu:
EU-maatsuomi | ruotsi | englanti | viro | ranska | espanja | saksa | portugali | puola | hollanti | kroatia | romania | unkari | italia | latvia | liettua | tanska | bulgaria | slovakki | sloveeni | malta | kreikka | tsekki

linkkiEuropa.eu:
Neuvontaa EU-kansalaisillesuomi | ruotsi | englanti | viro | ranska | espanja | saksa | portugali | puola | hollanti | romania | unkari | italia | liettua | tanska | bulgaria | slovakki | sloveeni | malta | kreikka | tsekki | gaeli

linkkiEuropa.eu:
Työttömyyskorvauksen siirtäminensuomi | ruotsi | englanti | viro | ranska | espanja | saksa | portugali | puola | hollanti | kroatia | romania | unkari | italia | latvia | liettua | tanska | bulgaria | slovakki | sloveeni | malta | kreikka | tsekki

linkkiEuroopan komissio:
Eurooppalainen sairaanhoitokorttisuomi | ruotsi | englanti | viro | ranska | espanja | saksa | portugali | puola | hollanti | kroatia | romania | unkari | italia | latvia | liettua | tanska | bulgaria | slovakki | sloveeni | malta | kreikka | tsekki

Oleskeluoikeuden rekisteröinti

Jos aiot asua Suomessa yli kolme kuukautta, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi Suomessa. Rekisteröinti pitää tehdä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä kun muutat Suomeen.

Voit tehdä rekisteröinnin verkossa Enter Finland -palvelussa. Tämän jälkeen sinun täytyy käydä Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, koska sinun täytyy todistaa henkilöllisyytesi ja esittää hakemuksesi liitteiden alkuperäiset kappaleet. Sinun pitää käydä palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun teit rekisteröinnin. Palvelupisteeseen kannattaa varata aika etukäteen. Varaa aika Mahanmuuttoviraston sähköisessä ajanvarauspalvelussa.

Muista tarkistaa Enter Finland -tilisi säännöllisesti. Jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä, saat tiedon siitä Enter Finland -tilillesi.

Jos et voi tai osaa tehdä rekisteröintiä verkossa, voit tehdä sen myös henkilökohtaisesti Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Varaa aika palvelupisteeseen. Ota mukaasi täytetty rekisteröintilomake, liitteet ja henkilöllisyystodistus. Tulosta rekisteröintilomake Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta ja täytä se valmiiksi.

Kun olet tehnyt rekisteröinnin, saat Maahanmuuttovirastolta Unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistuksen. Oleskeluoikeuden rekisteröinti on voimassa toistaiseksi. Kun olet oleskellut Suomessa viisi vuotta, sinulla on oikeus pysyvään oleskeluun Suomessa.

Jos muutat Suomeen vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi, sinun täytyy käydä rekisteröitymässä myös asuinpaikkasi maistraatissa. Lue lisää Infopankin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintisuomi | ruotsi | englanti

linkkiEnterfinland.fi:
Sähköinen hakemussuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Sähköinen ajanvaraussuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Maahanmuuttoviraston palvelupisteetsuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Oleskeluoikeuden peruminensuomi | ruotsi | englanti

Suomalainen henkilötunnus

Kun oleskeluoikeutesi rekisteröidään, voit hakea samalla suomalaista henkilötunnusta. Silloin henkilötietosi, osoitteesi, äidinkielesi ja ammattisi tallennetaan Suomen väestötietojärjestelmään. Henkilötunnuksen tarvitset kun asioit viranomaisten kanssa, ja lisäksi se helpottaa asiointia esimerkiksi pankeissa ja työnantajasi kanssa.

Voit hakea henkilötunnusta myös myöhemmin asuinpaikkasi maistraatista.

Mitä rekisteröintiin tarvitaan?

Työntekijät ja yrittäjät

Oleskeluoikeutesi voidaan rekisteröidä, jos sinulla on työpaikka tai oma yritys Suomessa.

Oleskeluoikeuden rekisteröintiä varten tarvitset:

  • EU rekisteröintilomake
  • virallinen henkilöllisyystodistus tai passi, joka on voimassa
  • työsopimus (jos sinulla on työpaikka)
  • selvitys yritystoiminnasta (jos olet yrittäjä)

Infopankin sivulta Työntekijä ja yrittäjä löydät lisää Suomeen muuttaville työntekijöille tarkoitettua tietoa.

Opiskelijat

Oleskeluoikeutesi voidaan rekisteröidä, jos opiskelet suomalaisessa oppilaitoksessa.

Oleskeluoikeuden rekisteröintiä varten tarvitset:

  • EU rekisteröintilomake
  • virallinen henkilöllisyystodistus tai passi, joka on voimassa
  • todistus siitä, että olet opiskelija suomalaisessa oppilaitoksessa
  • todistus siitä, että sinulla on sairausvakuutus (esimerkiksi eurooppalainen sairaanhoitokortti)
  • selvitys toimeentulostasi Suomessa

Infopankin sivulta Opiskelija löydät lisää Suomeen muuttaville opiskelijoille tarkoitettua tietoa.

Suomessa asuvan henkilön perheenjäsenet

Oleskeluoikeutesi voidaan rekisteröidä, jos sinulla on perheenjäsen, joka asuu vakinaisesti Suomessa. Perheenjäsen voi olla Suomen kansalainen tai muun maan kansalainen, jolla on oleskelulupa Suomeen.

Perheenjäsen tarkoittaa:

  • aviopuolisoa tai kumppania rekisteröidyssä parisuhteessa
  • avopuolisoa, jonka kanssa olet asunut yhdessä vähintään kaksi vuotta tai teillä on yhteinen lapsi
  • lasta, joka on alle 21-vuotias tai alle 21-vuotiaan lapsen vanhempaa

Oleskeluoikeuden rekisteröintiä varten tarvitset:

  • EU rekisteröintilomake
  • virallinen henkilöllisyystodistus tai passi, joka on voimassa
  • todistus avioliitosta tai rekisteröidystä parisuhteesta
  • selvitys kahden vuoden yhdessä asumisesta, jos olet avoliitossa
  • lapsen syntymätodistus, jos sinulla on huollettava lapsi
  • todistus siitä, että sinulla on sairausvakuutus (esimerkiksi eurooppalainen sairaanhoitokortti)
  • selvitys toimeentulostasi Suomessa

Infopankin sivulta Perheenjäsen löydät lisää Suomeen perhesyistä muuttaville tarkoitettua tietoa.

Muut

Jos oleskeluoikeuttasi ei voi rekisteröidä millään edellä mainitulla perusteella, voit hakea rekisteröintiä Unionin kansalaisuuden perusteella, jos sinulla on riittävät varat elämiseen Suomessa.

Oleskeluoikeuden rekisteröintiä varten tarvitset:

  • EU rekisteröintilomake
  • virallinen henkilöllisyystodistus tai passi, joka on voimassa
  • selvitys siitä, että sinulla on riittävät varat elämiseen Suomessa

EU-kansalaisen perheenjäsenet

EU-kansalaisen perheenjäsenellä ei tarkoiteta Suomen kansalaisen perheenjäseniä. Suomen kansalaisen perheenjäseniä koskevat eri säännöt. Lue lisää kohdasta Suomessa asuvan henkilön perheenjäsen.

Jos perheenjäsenesi, joka ei itse ole EU-kansalainen, muuttaa kanssasi Suomeen, hänen täytyy hakea EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttia. Oleskelukortti on todistus siitä, että hänellä on oikeus oleskella Suomessa.

Oleskelukortin voivat saada EU-kansalaisen:

  • aviopuoliso
  • alle 21-vuotias lapsi
  • lapsi, joka on 21-vuotias tai vanhempi, mutta on huollettava
  • aviopuolison lapsi, joka on alle 21-vuotias
  • aviopuolison lapsi, joka on 21-vuotias tai vanhempi, mutta huollettava
  • vanhempi, joka on huollettava
  • aviopuolison vanhempi, joka on huollettava

EU-kansalaisen aviopuolison kanssa samassa asemassa on elämänkumppani, joka on asunut samassa taloudessa 2 vuotta tai jonka kanssa EU-kansalaisella on yhteinen huollettava lapsi.

Oleskelukortin hakeminen

Voit hakea oleskelukorttia sähköisesti Enter Finland -palvelun kautta tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteestä.

Oleskelukortin hakemiseen tarvitset:

  • oleskelukorttihakemus
  • passi, joka on voimassa
  • todistus avioliitosta tai rekisteröidystä parisuhteesta (jos olet EU-kansalaisen puoliso)
  • sen EU-kansalaisen rekisteröintitodistus, jonka mukana tulet Suomeen
  • selvitys sukulaissuhteesta (EU-kansalaisen lapset tai muut huollettavina olevat sukulaiset)
  • selvitys yhdessä asumisesta (jos olet EU-kansalaisen avopuoliso eikä teillä ole yhteisiä lapsia)

EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti myönnetään viideksi vuodeksi tai lyhyemmäksi ajaksi, jos Suomessa asumisen kesto on alle viisi vuotta.

Infopankin sivulta Perheenjäsen löydät lisää Suomeen perhesyistä muuttaville tarkoitettua tietoa.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttisuomi | ruotsi | englanti