Elämä Suomessa

Kaupungit

Töihin Suomeen

Jos tulet Suomeen töihin, tarvitset oleskeluluvan. Ennen kun voit saada oleskeluluvan, sinun täytyy hankkia työpaikka Suomesta. Kun olet löytänyt työpaikan, voit hakea oleskelulupaa. Oleskelulupaa täytyy hakea ennen kuin tulet Suomeen.

Työntekoa varten tarvitset yleensä joko työntekijän oleskeluluvan tai muun oleskeluluvan ansiotyötä varten. Lupatyyppiin vaikuttaa se, minkälaista työtä tulet tekemään.

Infopankin sivulla Mistä työtä? on tietoa siitä, miten voit löytää työpaikan Suomesta.

linkkiTyö- ja elinkeinoministeriö:
Työhön Suomeensuomi | ruotsi | englanti

linkkiTyö- ja elinkeinoministeriö:
Suomeen työhön -esite(pdf, 5,51 MB)suomi | ruotsi | englanti | venäjä | viro | ranska | puola

linkkiTyöterveyslaitos:
Töissä Suomessa -opassuomi | ruotsi | englanti | venäjä | viro | ranska | somali | kiina | arabia | kurdi | saksa | thai | vietnam

Työntekijän oleskelulupa

Tarvitset työntekijän oleskeluluvan, jos et voi tehdä työtä muulla oleskeluluvalla tai ilman oleskelulupaa. Kaikkiin työtehtäviin et tarvitse työntekijän oleskelulupaa. Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta voit tarkistaa minkälaisen oleskeluluvan tarvitset.

Työntekijän oleskelulupaa tarvitsevat esimerkiksi

  • kokit
  • siivoojat
  • kodin- tai lastenhoitajat

Maahanmuuttovirasto päättää myönnetäänkö sinulle oleskelulupa. Lupaa varten tarvitaan myös työ- ja elinkeinotoimiston osapäätös.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Työntekijän oleskelulupasuomi | ruotsi | englanti

Muut oleskeluluvat ansiotyötä varten

Joitakin työtehtäviä varten et tarvitse työntekijän oleskelulupaa, mutta tarvitset kuitenkin oleskeluluvan, joka myönnetään tiettyä tehtävää varten. Näitä tehtäviä ovat esimerkiksi:

  • yrityksen johtotehtävät
  • erityisasiantuntijan tehtävät
  • tutkijan tehtävät
  • tieteen, kulttuurin ja taiteen alan tehtävät
  • työharjoittelu.

Maahanmuuttovirasto päättää saatko oleskeluluvan. Lupaa varten ei tarvita työ- ja elinkeinotoimiston päätöstä.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Työnteko Suomessasuomi | ruotsi | englanti

Työskentely muulla oleskeluluvalla

Jos sinulla on jo oleskelulupa Suomeen jollakin muulla perusteella, kuten esimerkiksi perhesiteen perusteella, sinulla voi olla oikeus tehdä työtä Suomessa. Silloin et tarvitse erikseen oleskelulupaa työskentelyä varten. Oleskelulupakortista ja oleskelulupapäätöksestä voit tarkastaa, onko sinulla oikeus työskennellä Suomessa.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Työnteko-oikeussuomi | ruotsi | englanti

Jos olet suorittanut tutkinnon Suomessa

Jos olet suorittanut tutkintosi Suomessa, voit saada tilapäisen oleskeluluvan työnhakua varten. Tämä lupa voidaan myöntää vain jatkolupana opiskelijan oleskeluluvalle. Hae lupaa ennen kuin opiskelijan oleskelulupasi päättyy. Voit saada luvan enintään yhdeksi vuodeksi. Tämän luvan voi saada vain yhden kerran.

Jos saat työpaikan, voit aloittaa työnteon heti. Sinun pitää hakea uutta oleskelulupaa työn perusteella ennen kun työnhakua varten myönnetty oleskelulupasi päättyy.

Jos olet suorittanut tutkinnon Suomessa, lupaasi varten ei tarvita työ- ja elinkeinotoimiston osapäätöstä.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Oleskelulupa työnhakua vartensuomi | ruotsi | englanti

Oleskeluluvan hakeminen

Sinun täytyy hakea ensimmäistä oleskelulupaa ennen kuin tulet Suomeen.

Voit hakea lupaa verkossa Enter Finland -palvelun kautta. Kun olet tehnyt hakemuksen, sinun pitää käydä lähimmässä Suomen edustustossa, jotta voit todistaa henkilöllisyytesi ja esittää hakemuksen liitteiden alkuperäiset kappaleet. Sinun pitää käydä edustustossa kolmen kuukauden kuluessa siitä kun teit hakemuksen verkossa. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta sen jälkeen kun olet käynyt edustustossa. Edustustoon pitää tavallisesti varata aika etukäteen.

Muista tarkistaa Enter Finland -tilisi säännöllisesti. Jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä, saat tiedon siitä omalle tilillesi.

Jos et voi tai osaa tehdä hakemusta verkossa, voit myös tuoda paperisen hakulomakkeen ja sen liitteet lähimpään Suomen edustustoon. Voit tulostaa hakulomakkeen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Lupahakemuksen käsittely on maksullinen. Sinun pitää maksaa maksu silloin kun jätät lupahakemuksen.

Kun ensimmäisen oleskelulupahakemuksesi käsittely on kesken, sinulla ei ole oikeutta työntekoon. Jos olet hakenut oleskelulupaa ulkomailla, et voi tulla Suomeen ennen kuin lupa on myönnetty.

linkkiEnterfinland.fi:
Sähköinen hakemussuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Lupahakemusten käsittelyajatsuomi | ruotsi | englanti

Erityisasiantuntijan oleskeluluvan hakeminen

Jos tulet Suomeen erityisasiantuntijan tehtäviin, voit tulla Suomeen myös ilman oleskelulupaa. Sinulla pitää kuitenkin olla viisumi tai oikeus oleskella Suomessa ilman viisumia kolme kuukautta. Sinulla pitää olla myös työpaikka, joka täyttää vaatimukset. Sinun pitää hakea oleskelulupaa, jos työskentelet Suomessa pitempään kuin kolme kuukautta. Voit hakea lupaa sähköisesti Enter Finland -palvelun kautta tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

Suomalainen henkilötunnus

Kun haet ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen, voit myös pyytää rekisteröintiä Suomen väestötietojärjestelmään. Saat silloin suomalaisen henkilötunnuksen samalla kun saat oleskeluluvan. Lisätietoa henkilötunnuksesta löydät Infopankin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.

Työnteko ilman oleskelulupaa

Riippumatta siitä minkä valtion kansalainen olet, voit joissakin tapauksissa työskennellä Suomessa ilman oleskelulupaa. Sinulla täytyy kuitenkin olla viisumi, jos tarvitset viisumia Suomeen. Voi tehdä Suomessa työtä ilman oleskelulupaa esimerkiksi jos:

  • tulet Suomeen kutsun tai sopimuksen perusteella tulkiksi, opettajaksi, asiantuntijaksi tai urheilutuomariksi enintään kolmen kuukauden ajaksi
  • tulet Suomeen marjojen, hedelmien, juuresten tai vihannesten poimijaksi ja työsi kestää enintään kolme kuukautta
  • olet Suomessa turvapaikanhakijana ja sinulla on voimassa oleva rajanylitykseen oikeuttava matkustusasiakirja. Voit tehdä työtä ilman oleskelulupaa, kun turvapaikkahakemuksen jättämisestä on kulunut kolme kuukautta
  • olet Suomessa turvapaikanhakijana ja sinulla ei ole voimassa olevaa rajanylitykseen oikeuttavaa matkustusasiakirjaa. Voit tehdä työtä ilman oleskelulupaa, kun olet oleskellut maassa kuusi kuukautta

Tarkista Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta, voitko tehdä työtä Suomessa ilman oleskelulupaa.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Työnteko ilman oleskelulupaasuomi | ruotsi | englanti

Työntekijänä Suomessa

Infopankin sivulta Työntekijä ja yrittäjä löydät lisää työntekijöille ja yrittäjille tarkoitettua tietoa.

Maahanmuuttovirasto: sähköisen asiointipalvelun Enter Finlandin esittely