Elämä Suomessa

Kaupungit

Oleskelulupa lapselle tai vanhemmalle

Suomen kansalaisen lapsi

Lapsi voi saada oleskeluluvan perhesiteen perusteella, jos hänen vanhempansa on Suomen kansalainen tai naimissa Suomen kansalaisen kanssa ja asuu Suomessa. Lapsen täytyy olla alle 18-vuotias ja naimaton sinä päivänä, kun oleskelulupapäätös tehdään.

Lapsen vanhemman, joka asuu Suomessa, täytyy olla lapsen huoltaja, jotta lapsi voi saada oleskeluluvan. Jos molemmat vanhemmat ovat huoltajia, täytyy myös toisen vanhemman suostua siihen, että lapsi muuttaa Suomeen. Viranomaisen, esimerkiksi julkisen notaarin, täytyy vahvistaa sopimus.

Vanhemman ja lapsen välinen perheside täytyy todistaa, esimerkiksi syntymätodistuksella, jossa lukee vanhempien nimet.

Lapsen huoltaja tekee hakemuksen alaikäisen lapsen puolesta. Myös lapsen täytyy olla mukana, kun lupahakemus jätetään.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Suomen kansalaisen lapsisuomi | ruotsi | englanti

Ulkomaan kansalaisen lapsi

Lapsi voi saada oleskeluluvan perhesiteen perusteella, jos hänen vanhemmallaan on oleskelulupa Suomeen ja vanhempi asuu Suomessa. Lapsen täytyy olla alle 18-vuotias ja naimaton sinä päivänä kun oleskelulupapäätös tehdään.

Myös lapsi, joka syntyy Suomessa, tarvitsee oleskeluluvan Suomeen. Lupaa pitää hakea kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.

Lapsen vanhemman, joka asuu Suomessa, täytyy olla lapsen huoltaja, jotta lapsi voi saada oleskeluluvan. Jos molemmat vanhemmat ovat huoltajia, täytyy myös toisen vanhemman suostua siihen, että lapsi muuttaa Suomeen. Viranomaisen, esimerkiksi julkisen notaarin, täytyy vahvistaa sopimus.

Vanhemman ja lapsen välinen perheside täytyy todistaa, esimerkiksi syntymätodistuksella, jossa lukee vanhempien nimet.

Toimeentulo

Jotta lapsi voisi saada oleskeluluvan, hänen toimeentulonsa Suomessa täytyy olla turvattu, esimerkiksi vanhemman palkkatuloilla.

Vanhemmalta ei kuitenkaan vaadita riittäviä tuloja, jos lapsi on syntynyt ennen kun vanhempi tuli Suomeen ja vanhemmalla on Suomessa pakolaisasema. Jos vanhempi on saanut pakolaisaseman 1.7.2016 tai sen jälkeen, lapsen oleskelulupaa pitää hakea kolmen kuukauden kuluessa siitä kun vanhempi saa pakolaisaseman. Hakemuksen voi tehdä myös myöhemmin, mutta silloin vaaditaan riittävää toimeentuloa.

Jos lapsen vanhemmalla on oleskelulupa kansainvälisen suojelun perusteella, mutta hänellä ei ole pakolaisasemaa, silloin häneltä vaaditaan riittäviä tuloja, jotta lapsi voisi saada oleskeluluvan.

Lapsen huoltaja tekee hakemuksen alaikäisen lapsen puolesta. Myös lapsen täytyy olla mukana, kun lupahakemus jätetään.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Ulkomaan kansalaisen lapsisuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Toimeentuloedellytyssuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Kansainvälistä suojelua saaneen lapsisuomi | ruotsi | englanti

Vanhempi tai muu huoltaja

Voit saada oleskeluluvan perhesiteen perusteella, jos lapsesi asuu Suomessa. Jos lapsi ei ole Suomen kansalainen, hänellä täytyy olla oleskelulupa Suomeen. Lapsesi täytyy olla alle 18-vuotias ja naimaton sinä päivänä, kun oleskelulupapäätös tehdään.

Jotta voisit saada oleskeluluvan perhesiteen perusteella, sinun täytyy olla lapsen huoltaja. Yleensä huoltajia ovat lapsen äiti ja isä. Huoltaja voi kuitenkin olla joku muu, esimerkiksi isovanhempi.

Vanhemman ja lapsen välinen perheside täytyy todistaa, esimerkiksi syntymätodistuksella, jossa lukee vanhempien nimet. Jos muu huoltaja kuin lapsen äiti tai isä hakee oleskelulupaa, huoltajuus täytyy todistaa, esimerkiksi oikeuden päätöksellä.

Toimeentulo

Jotta voisit saada oleskeluluvan, sinulla täytyy olla riittävät varat elämiseen Suomessa.

Sinulta ei kuitenkaan vaadita riittäviä varoja, jos lapsesi on Suomen kansalainen. Riittäviä tuloja ei myöskään vaadita, jos olet ollut lapsen huoltaja jo ennen kun lapsi tuli Suomeen ja lapsella on Suomessa pakolaisasema. Jos lapsi on saanut pakolaisaseman 1.7.2016 tai sen jälkeen, sinun pitää hakea oleskelulupaa kolmen kuukauden kuluessa siitä kun lapsesi saa Suomesta pakolaisaseman. Hakemuksen voi tehdä myös myöhemmin, mutta silloin vaaditaan riittävää toimeentuloa.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Suomen kansalaisen huoltajasuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Ulkomaan kansalaisen huoltajasuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Toimeentuloedellytyssuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Kansainvälistä suojelua saaneen huoltajasuomi | ruotsi | englanti

Oleskeluluvan hakeminen

Tavallisesti sinun täytyy hakea ensimmäistä oleskelulupaa ennen kuin tulet Suomeen. Hae lupaa kotimaassasi tai muussa maassa, jossa oleskelet laillisesti. Jos Suomessa asuva perheenjäsenesi on Suomen kansalainen, voit hakea lupaa myös Suomessa. Jos tulet Suomeen jo ennen kuin sinulla on oleskelulupa, muista että saatat tarvita viisumin Suomeen.

Voit hakea lupaa verkossa Enter Finland -palvelun kautta. Kun olet tehnyt hakemuksen, sinun pitää käydä lähimmässä Suomen edustustossa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, jotta voit todistaa henkilöllisyytesi ja esittää hakemuksen liitteiden alkuperäiset kappaleet. Sinun pitää käydä edustustossa tai palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluessa siitä kun teit hakemuksen verkossa. Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta sen jälkeen kun olet käynyt edustustossa tai palvelupisteessä. Edustustoon tai palvelupisteeseen kannattaa varata aika etukäteen.

Muista tarkistaa Enter Finland -tilisi säännöllisesti. Jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä, saat tiedon siitä Enter Finland -tilillesi.

Jos et voi tai osaa tehdä hakemusta verkossa, voit myös tuoda paperisen hakulomakkeen ja sen liitteet lähimpään Suomen edustustoon tai Suomessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen. Voit tulostaa hakulomakkeen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Oleskelulupahakemus on maksullinen. Maksu pitää maksaa silloin kun lupaa haetaan.

linkkiEnterfinland.fi:
Sähköinen hakemussuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Sähköinen ajanvaraussuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Maahanmuuttoviraston palvelupisteetsuomi | ruotsi | englanti

linkkiUlkoasiainministeriö:
Suomen edustustot ulkomaillasuomi | ruotsi | englanti

Suomalainen henkilötunnus

Kun haet ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen, voit myös pyytää rekisteröintiä Suomen väestötietojärjestelmään. Saat silloin suomalaisen henkilötunnuksen samalla kun saat oleskeluluvan. Lisätietoa henkilötunnuksesta löydät Infopankin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.