Elämä Suomessa

Kaupungit

Pysyvä oleskelulupa

Hakeminen

Voit hakea pysyvää oleskelulupaa Maahanmuuttoviraston palvelupisteestä. Tulosta hakulomake Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta ja täytä se valmiiksi. Varaa aika palvelupisteeseen. Ota mukaasi täytetty hakemus, liitteet, liitteiden kopiot, passi ja passikuva.

Voit saada pysyvän oleskeluluvan (P), jos

  • olet asunut Suomessa vähintään neljä vuotta A-luvalla ja
  • et ole asunut välillä ulkomailla yli kahta vuotta ja
  • syyt, joiden perusteella sait aikaisemmat luvat, ovat edelleen olemassa

Jos sinulla oli A-lupa kun tulit Suomeen, neljän vuoden aika lasketaan siitä päivästä kun tulit Suomeen. Jos olet saanut A-luvan Suomessa, neljän vuoden aika lasketaan siitä päivästä kun ensimmäinen A-lupa tuli voimaan. Jos olet saanut Suomesta kansainvälistä suojelua, neljän vuoden aika lasketaan siitä kun tulit Suomeen.

Pysyvä oleskelulupa voidaan jättää myöntämättä, jos:

  • olet tehnyt rikoksen, josta voi saada vankeusrangaistuksen
  • sinua epäillään rikoksesta, josta voi saada vankeusrangaistuksen
  • olet tehnyt kaksi tai useampia rikoksia
  • sinua epäillään kahdesta tai useammasta rikoksesta

Pysyvä oleskelulupa on voimassa toistaiseksi. Lupa voidaan kuitenkin peruuttaa, jos muutat pysyvästi pois Suomesta, oleskelet ulkomailla kaksi vuotta yhtäjaksoisesti tai olet antanut vääriä tietoja, silloin kun hait lupaa.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Pysyvä oleskelulupasuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Hakemuslomakesuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Maahanmuuttoviraston palvelupisteetsuomi | ruotsi | englanti

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Sähköinen ajanvaraussuomi | ruotsi | englanti

Pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupa

Kolmannen maan kansalainen on muu kuin Pohjoismaiden, EU-maiden, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen.

Voit saada kolmannen maan kansalaisen EU-oleskeluluvan (P-EU) jos:

  • olet asunut Suomessa vähintään viisi vuotta A-luvalla ja
  • et ole tänä aikana asunut ulkomailla pitempään kuin 10 kuukautta ja
  • syyt, joiden perusteella sait aikaisemmat luvat, ovat edelleen olemassa

P-EU-lupaa haetaan samalla tavalla kun pysyvää oleskelulupaa.

P-EU-lupa on voimassa toistaiseksi.

P-EU-lupa voidaan jättää myöntämättä samoista syistä kuin pysyvä oleskelulupa.