Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Ikäihmisten harrastukset

Uuden harrastuksen voi aloittaa missä iässä vain. Harrastaminen tuo iloa elämään ja edistää terveyttä. Harrastusten kautta voi myös tutustua uusiin ihmisiin.

Kunnat tarjoavat asukkailleen monenlaista harrastustoimintaa. Palvelukeskuksissa ja virkistyskeskuksissa voi olla esimerkiksi kursseja, liikuntapalveluja, kädentaidon pajoja, tanssia tai ystäväpiirejä ikäihmisille. Kysy lisää oman paikkakuntasi sosiaalitoimesta.

Työväenopistoissa ja kansalaisopistoissa järjestetään kursseja esimerkiksi ruuanlaitosta, käsitöistä, nikkaroinnista ja entisöinnistä. Lisää tietoa saat Infopankin sivulta Opiskelu harrastuksena.

Monella eläkeläisellä on aikaa osallistua aktiivisesti yhdistystoimintaan. Lisää tietoa saat Infopankin sivulta Yhdistykset.

Ikäihmisten yliopisto on avoimen yliopiston toimintamuoto, jossa voit opiskella riippumatta koulutuksestasi tai ammatistasi. Ikäihmisten yliopistoja on eri puolilla Suomea. Kysy lisää avoimista yliopistoista.

Kun olet jäänyt eläkkeelle tai täyttänyt 65 vuotta, voit saada alennusta matkustamisesta ja monista palveluista. Esimerkiksi monet uimahallit, kuntosalit, museot ja teatterit myöntävät alennusta, jos näytät henkilötodistuksen sekä työeläkekortin tai kansaneläkkeensaajan kortin. Lisää tietoa saat Suomi.fi:n sivuilta.

linkkiSuomi.fi:
Tietoa ikääntyvillesuomi | ruotsi

linkkiKela:
Eläkeläisten alennuksetsuomi | ruotsi | englanti

Liikunta

Liikuntaharrastuksen voi aloittaa missä iässä tahansa. Liikunta auttaa moniin vaivoihin ja ehkäisee niitä.

Monella paikkakunnalla järjestetään ohjattua liikuntaa ikäihmisille. Kysy lisää oman paikkakuntasi liikuntavirastosta.

Talvella ulkona on usein liukasta. Suutarit ja jotkut suuret valintamyymälät myyvät liukuesteitä, jotka voi kiinnittää tavallisten kenkien alle. Voit myös ostaa kenkäkaupasta nastakengät, joilla on helpompi kävellä liukkaalla kadulla.

Liikuntakursseja tarjoavat myös työväenopistot ja kansalaisopistot. Kysy lisää oman paikkakuntasi kansalaisopistosta.