Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Jos jäät työttömäksi

Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuminen

Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Olet oikeutettu työttömyysetuuteen ilmoittautumispäivästä eteenpäin.

Muista ilmoittautua myös heti opiskelun, työvoimakoulutuksen tai työllistämistukijakson jälkeen.

Ilmoittaudu työnhakijaksi te-toimiston verkkopalvelun kautta. Kirjaudu palveluun suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Te-toimiston työntekijä soittaa sinulle, jos hän tarvitsee lisäselvityksiä. Sinun ei tarvitse soittaa tai käydä te-toimistossa, jos sitä ei erikseen pyydetä.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia eikä sirullista henkilökorttia, ilmoittaudu työnhakijaksi lähimmässä te-toimistossa.

Vain EU-maiden, Norjan, Islannin, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaiset voivat ilmoittautua työnhakijaksi verkkopalvelun kautta. Jos olet jonkin muun maan kansalainen, sinun täytyy ilmoittautua työnhakijaksi te-toimistossa.

Kun menet TE-toimistoon, ota mukaan

  • kaikki työ- ja opiskelutodistukset
  • passi, jossa näkyy sinun oleskelulupasi

TE-toimisto tutkii antamiesi tietojen perusteella, täyttyvätkö työttömyysturvan saamisen työvoimapoliittiset edellytykset ja antaa etuuden maksajalle, eli työttömyyskassalle tai Kelalle asiasta lausunnon.

Voit kysyä neuvoa työttömyysturvaan liittyvissä asioissa omasta TE-toimistostasi tai työ- ja elinkeinoministeriön Työlinja-palvelusta.

Lue myös Infopankin sivu: Työttömyysturva

linkkiTyö- ja elinkeinoministeriö:
Jos jäät työttömäksisuomi | ruotsi | englanti

linkkiTyö- ja elinkeinoministeriö:
Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuminensuomi | ruotsi

linkkiTyö- ja elinkeinoministeriö:
Työttömyysturvaneuvontasuomi | ruotsi | englanti | venäjä

Lomailu, opiskelu tai työ työttömyysaikana

Jos aloitat työttömänä ollessasi opiskelun tai työn, ilmoita siitä TE-toimistoon. Sieltä saat ohjeita siitä, miten tämä vaikuttaa työttömyysturvaasi.

Jos matkustat kotimaassa tai ulkomailla, pidä huolta siitä, että sinut voi aina tavoittaa. Jätä esimerkiksi puhelinnumero ja osoite TE-toimistoon, ja kerro, kuinka kauan aiot oleskella matkakohteessa.

Ulkomaanmatkan takia et kuitenkaan voi kieltäytyä työstä, jota sinulle tarjotaan.

Karenssi

Voit menettää oikeutesi työttömyysetuuteen määräajaksi, jos työttömyys johtuu itse aiheuttamastasi syystä. Esimerkiksi työn vastaanottamisesta kieltäytyminen tai työstä eroaminen ilman pätevää syytä voivat johtaa karenssiin. Karenssin pituus vaihtelee 15 päivästä 90 päivään perusteesta riippuen.

Jos jäät työttömäksi
  • Työttömyysturva