Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Miksi opiskelisin suomea tai ruotsia?

Suomea puhuu äidinkielenään noin 90 prosenttia suomalaisista. Ruotsia puhuu äidinkielenään noin 5 prosenttia suomalaisista.

Kun mietit, kannattaako sinun opiskella suomea vai ruotsia, ota huomioon, kumpaa kieltä puhutaan asuinpaikallasi ja lähiympäristössäsi.

Useimmissa työpaikoissa on välttämätöntä osata suomea. Jos haluat opiskella Suomessa, useimmissa koulutuksissa käytetään suomen kieltä. Jos haluat hakea Suomen kansalaisuutta, sinun täytyy liittää mukaan todistus suomen, ruotsin tai suomalaisen viittomakielen taidosta.

Suomea tai ruotsia kannattaa usein opiskella, vaikka et aikoisi asua maassa pitkään. Vaikka Suomessa osataan englantia melko hyvin, on suomen tai ruotsin kielen osaamisesta sinulle paljon hyötyä.

Kun osaat kieltä, sinun on helpompi viihtyä Suomessa ja sopeutua Suomeen. Sinun on helpompi hoitaa asioitasi viranomaisten kanssa, seurata uutisia, tutustua ihmisiin ja saada ystäviä.

Opit kieltä parhaiten, kun uskallat puhua sitä. Aina ei tarvitse ymmärtää kaikkea, vaan riittää, että ymmärtää tärkeimmät asiat. Mene siis rohkeasti sellaisiin tilanteisiin, joissa voit puhua suomea tai ruotsia.

linkkiOikeusministeriö:
Tietoa kielilaistasuomi | ruotsi

linkkiKunnat.net:
Ruotsinkieliset ja kaksikieliset kunnatsuomi | ruotsi