Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Tukea lapsen syntymän jälkeen

Lapsen syntymän jälkeen toinen vanhemmista hoitaa yleensä lasta jonkin aikaa kotona. Kela maksaa tältä ajalta erilaisia vanhempainpäivärahoja. Vanhempainpäivärahoihin kuuluvat

  • äitiysraha ja erityisäitiysraha
  • vanhempainraha
  • isyysraha.

Lisäksi lapsen huoltajalle maksetaan lapsilisää, kunnes lapsi täyttää 17 vuotta. Lue lisää Infopankin sivulta Lapsilisä.

Vanhempainpäivärahojen hakeminen

Voit hakea vanhempainpäivärahoja jos kuulut Suomen sosiaaliturvaan ja olet ollut sairausvakuutettuna Suomessa, toisessa EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä yhtäjaksoisesti vähintään 180 päivän ajan ennen laskettua synnytysaikaa.

Voit hakea vanhempainpäivärahoja Kelan verkkosivujen kautta. Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Saat ohjeita hakemuksen täyttämiseen palvelusta. Samasta osoitteesta näet myös hakemuksesi käsittelytilanteen. Kun hakemus on ratkaistu, näet sieltä myös miten paljon tukea saat ja milloin se maksetaan. Palvelun kielet ovat suomi ja ruotsi.

Voit hakea vanhempainpäivärahoja myös siten, että täytät paperilomakkeen ja postitat sen ja tarvittavat liitteet mihin tahansa Kelan toimistoon. Saat neuvolasta apua hakemusten täyttämiseen.

Vanhempainpäivärahojesi suuruus riippuu siitä, miten suuret tulot sinulla on. Päiväraha on aina pienempi kuin palkka, yleensä noin 70 % tuloista. Pienin päiväraha on noin 600 euroa kuukaudessa. Esimerkiksi opiskelija saa tämän vähimmäismäärän. Myös työttömällä vanhemmalla on oikeus vanhempainpäivärahoihin.

Jos työnantajasi maksaa sinulle palkkaa vanhempainpäivärahakauden ajalta, Kela maksaa päivärahan työnantajallesi. Ilmoita työnantajallesi vanhempainvapaastasi 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Jos vapaasi kestää 12 arkipäivää tai lyhyemmän aikaa, ilmoita siitä työnantajallesi kuukausi etukäteen. Lue lisää Infopankin sivulta Perhevapaat.

Vanhempainpäivärahoista täytyy maksaa veroa, joten tarvitset niitä varten verokortin. Lue lisää Infopankin sivulta Verotus.

linkkiVerohallinto:
Verokorttisuomi | ruotsi | englanti

linkkiKela:
Asiointi verkossasuomi | ruotsi | englanti

linkkiKela:
Kelan yhteystiedotsuomi | ruotsi | englanti

linkkiKela:
Sähköinen ajanvaraussuomi | ruotsi | englanti

Äitiysraha lapsen syntymän jälkeen

Äitiysrahakausi kestää noin kolme kuukautta. Se alkaa yleensä 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Katso lisätietoja Infopankin sivulta Tukea raskaana olevalle äidille.

Vanhempainraha

Kun äitiysrahakausi on päättynyt, kumpi tahansa huoltajista voi jäädä vanhempainvapaalle. Tällöin toinen vanhemmista hoitaa lasta kotona ja saa vanhempainrahaa. Sitä täytyy hakea Kelasta viimeistään kuukausi ennen kuin äitiysrahakausi päättyy ja vanhempainrahakausi alkaa. Vanhempainrahakausi kestää noin puoli vuotta. Jos perhe saa kaksoset, vanhempainrahakausi on 60 arkipäivää pidempi.

Äidin pitää käydä lääkärintarkastuksessa 5-12 viikon kuluttua synnytyksestä ja toimittaa lääkärintodistus Kelaan. Muuten vanhempainpäivärahaa ei makseta.

Vanhempainvapaalle voi jäädä kumpi tahansa huoltajista. He voivat olla vapaalla myös vuorotellen. Vanhemmat voivat myös tehdä osa-aikatyötä ja hoitaa lasta kumpikin osa-aikaisesti. Tältä ajalta Kela maksaa osittaista vanhempainrahaa kummallekin.

Jos jompikumpi vanhemmista haluaa jäädä hoitamaan lasta kotiin vanhempainrahakauden jälkeen, hän voi saada kotihoidon tukea. Lue lisää Infopankin sivulta Tukea lapsen hoitamiseen kotona.

linkkiKela:
Vanhempainraha äidille tai isällesuomi | ruotsi | englanti

Isyysraha

Isyysvapaa on vanhempainvapaan osa, joka on tarkoitettu lapsen hoidosta vastaavalle isälle. Kela maksaa isyysvapaan ajalta isyysrahaa. Isyysrahaa saavan isän ei tarvitse asua yhdessä lapsen äidin kanssa.

Isyysrahakauden pituus on 54 arkipäivää. Näitä päiviä ei voi siirtää äidin pidettäväksi. Isyysvapaan lisäksi voit pitää osan vanhempien yhteisestä vanhempainrahakaudesta tai koko vanhempainvapaan.

Voit pitää korkeintaan 18 isyysrahapäivää samaan aikaan kun lapsen äiti on äitiys- tai vanhempainvapaalla. Voit myös pitää kaikki 54 isyysrahapäivää eri aikaan kuin lapsen äiti.

Voit itse päättää, pidätkö kaikki isyysrahapäivät vai osan niistä. Isyysrahapäiviä voi käyttää ainoastaan alle 2- vuotiaan lapsen hoitoon. Kun lapsi täyttää 2 vuotta, et voi enää käyttää isyysrahapäiviä, vaikka sinulla olisi niitä jäljellä.