Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Oleskeluluvan menettäminen

Pysyvä tai määräaikainen oleskelulupasi peruutetaan, jos

  • muutat pysyvästi pois Suomesta
  • olet oleskellut yhtäjaksoisesti kaksi vuotta ulkomailla

Pysyvä tai määräaikainen oleskelulupasi voidaan peruuttaa myös, jos

  • olet antanut vääriä tietoja kun hait lupaa
  • olet salannut sellaisen asian, joka olisi voinut estää luvan myöntämisen
  • toinen Schengen-valtio pyytää, että Suomi peruuttaa sinulle myönnetyn oleskeluluvan

Määräaikainen oleskelulupa voidaan peruuttaa myös, jos niitä syitä, joiden perusteella lupa on annettu, ei ole enää olemassa.

Oleskeluluvan peruuttamisesta päättää Maahanmuuttovirasto.

Jos muutat ulkomaille

Jos aiot muuttaa Suomesta ulkomaille kahdeksi vuodeksi esimerkiksi työn tai opiskelun vuoksi, voit tehdä Maahanmuuttovirastolle hakemuksen siitä että oleskelulupaasi ei peruuteta. Hakemus on vapaamuotoinen, mutta siinä täytyy olla päiväys ja allekirjoitus sekä henkilötietosi. Siitä täytyy myös käydä ilmi kuinka kauan ja miksi oleskelet ulkomailla. Laita hakemukseen myös perustelu sille, miksi oleskelulupaasi ei pitäisi peruuttaa. Sinun täytyy tehdä hakemus ennen kuin olet oleskellut ulkomailla kaksi vuotta.

Jos suomalainen työnantajasi on lähettänyt sinut työskentelemään ulkomaille, et menetä oleskelulupaasi Suomeen, vaikka oleskelisit työskentelyn takia ulkomailla yli kaksi vuotta.

Lisätietoa muutosta ulkomaille on Infopankin sivulla Muutto Suomesta ulkomaille.

Jos avioliitto tai rekisteröity parisuhde päättyy

Jos sinulla on määräaikainen oleskelulupa perhesiteen perusteella, avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyminen voi vaikuttaa oleskelulupaasi.

Jos perhesidettä ei enää ole, perhesiteen perusteella myönnettyä lupaa ei välttämättä enää jatketa. On myös mahdollista, että voimassaoleva lupa perutaan.

Oleskelulupaasi voidaan kuitenkin jatkaa, jos sinulla on edelleen kiinteät siteet Suomeen. Osoituksena kiinteistä siteistä Suomeen voivat olla esimerkiksi

  • lapset tai muut perheenjäsenet Suomessa
  • työpaikka tai oma yritys Suomessa
  • opiskelupaikka Suomessa

Jos eroat puolisostasi siksi, että hän on väkivaltainen sinua kohtaan, oleskelulupaasi voidaan jatkaa erosta huolimatta. Esitä asiasta selvitys, esimerkiksi lääkärintodistus tai perheneuvolan lausunto. Liitä oleskelulupahakemukseen myös oma selvityksesi tilanteesta.

Lisätietoa avioerosta ja rekisteröidyn parisuhteen päättymisestä löydät Infopankin sivuilta Avioero ja Rekisteröity parisuhde.

Jos menetät työpaikkasi

Jos sinulla on työntekijän oleskelulupa, joka koskee vain työntekoa tietyllä työnantajalla ja menetät työpaikkasi, sinun tulee hakea kokonaan uutta työntekijän oleskelulupaa tai oleskelulupaa jollakin muulla perusteella.

Jos Maahanmuuttovirasto on myöntänyt sinulle työntekijän oleskeluluvan ja työsuhteesi päättyy aikaisemmin kuin oleskelulupa, sinun tai työnantajasi täytyy ilmoittaa Maahanmuuttovirastolle kirjallisesti, että työsuhteesi päättyy.

Jos työntekijän oleskelulupaasi ei ole rajattu koskemaan työtä yhden tietyn työnantajan palveluksessa, vaan se on myönnetty tietylle ammattialalle ja lupasi on voimassa, voit vaihtaa työpaikkaa samalla ammattialalla.

Lisätietoa työstä ja yrittäjänä toimimisesta Suomessa löydät Infopankin sivulta Työ ja yrittäjyys. Tietoa työntekijän ja yrittäjän oleskeluluvista löydät sivulta Töihin Suomeen ja Suomeen yrittäjäksi.

linkkiMaahanmuuttovirasto:
Oleskeluluvan peruminensuomi | ruotsi | englanti