Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Opiskelijan asuminen

Jos olet opiskelija, voit hakea vuokra-asuntoja, jotka on tarkoitettu erityisesti opiskelijoille. Opiskelija-asuntojen vuokra on tavallisesti edullisempi kuin muiden asuntojen. Opiskelija-asuntoja vuokraavat opiskelija-asuntosäätiöt, yliopistojen ylioppilaskunnat, osakunnat ja jotkut muut säätiöt. Joillakin oppilaitoksilla on myös omia asuntoloita. Kysy omasta opiskelupaikastasi, mistä voit hakea opiskelija-asuntoa.

Voit hakea asuntoa heti kun olet saanut opiskelupaikan. Suurimmissa kaupungeissa asunnon saaminen voi kestää useita viikkoja tai kuukausia.

Jos saat opiskelija-asunnon, voit yleensä asua siinä koko opiskeluajan. Sinun täytyy kuitenkin olla päätoiminen opiskelija ja edistyä opinnoissasi. Vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen, jos et suorita riittävästi opintoja.

Opiskelija-asuntosäätiön verkkosivuilla on kansainvälisen opiskelija-asumisen opas. Oppaassa kerrotaan suomalaisesta opiskelija-asumisesta ja tilanteista, joita eri kulttuureista tulevien ihmisten yhteisasumiseen voi liittyä.

Jos sinulla on oikeus suomalaiseen opintotukeen, voit hakea vuokranmaksuun asumislisää. Asumislisää haetaan Kelasta. Lue lisää opintotuen asumislisästä Infopankin sivulta Opintojen rahoittaminen.

linkkiSuomen opiskelija-asunnot:
Opiskelija-asuntojasuomi | englanti

linkkiKela:
Tietoa opiskelijan sosiaaliturvastasuomi | ruotsi | englanti