Elämä Suomessa

Kaupungit

theme icon

Järjestyssäännöt

Taloyhtiöillä on järjestyssäännöt, joita kaikkien asukkaiden täytyy noudattaa. Järjestyssäännöt on tehty siksi, että talo olisi mukava ja turvallinen asuinpaikka kaikille asukkaille.

Järjestyssäännöistä päättää talon asukaskokous tai yhtiökokous. Järjestysmääräykset eivät kuitenkaan voi olla ristiriidassa lain kanssa, eivätkä ne saa rajoittaa liiaksi normaalia elämistä.

Järjestyssäännöissä lukee tavallisesti esimerkiksi mihin aikaan talossa on hiljaisuus, milloin ulko-ovi on auki tai mihin aikoihin mattoja saa puistella. Järjestyssäännöissä on usein myös ohjeita talon yhteisten tilojen, esimerkiksi saunan tai pesulan käytöstä.

Tutustu oman talosi järjestyssääntöihin, jotka löytyvät kerrostaloissa yleensä ulko-oven läheltä rappukäytävästä. Jos ne eivät ole siellä, voit pyytää talon isännöitsijää toimittamaan ne sinulle.

Jos rikot järjestyssääntöjä usein ja vakavasti, voi seurauksena olla vuokrasopimuksesi purkaminen. Jos kyseessä on oma asuntosi, voi taloyhtiö ottaa määräajaksi asuntosi haltuun. Voit myös joutua maksamaan vahingonkorvausta, jos olet aiheuttanut vahinkoa.

Jos naapurisi rikkoo järjestyssääntöjä usein ja vakavasti, keskustele ensin asiasta naapurisi kanssa. Jos tämä ei auta, voit ottaa yhteyttä isännöitsijään tai vuokranantajaan.

Apua ristiriitatilanteessa

Jos sinulla ja naapurillasi on ristiriitatilanne, jota ette pysty ratkaisemaan itse, voitte hakea apua Naapuruussovittelun keskuksesta. Naapuruussovittelu tarkoittaa, että naapurit keskustelevat, ja keskustelua ohjaa ulkopuolinen sovittelija. Kaikki näkökulmat otetaan huomioon. Tapaamisessa voidaan sopia, miten tilanne ratkaistaan. Sovittelu on maksutonta.

Lue lisää Naapuruussovittelun keskuksen sivuilta.

linkkiNaapuruussovittelun keskus:
Tietoa naapuruussovittelustasuomi | englanti